Пуповац: У Хрватској не постоји свијест која дозвољава употребу српског језика и ћирилице

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ - Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац изјавио је данас да у Хрватској не постоји свијест која дозвољава употребу српског језика и ћирилице.

Пуповац је то рекао гостујући на загребачкој Н1 тв., поводом јучерашњег откривања спомен-плоче Закону о хрватском језику у Матици хрватској у Загребу.

На питање да ли у Хрватској постоји свијест која дозвољава ћирилицу, Пуповац је рекао:

”Тога нема, имамо лошу, наопаку и негативну свијест, свијест која не дозвољава ћирилицу”.

Говорећи о јучерашњој свечаности у Матици хрватској, Пуповац је рекао да је на њој учествовао и вуковарски градоначелник и лидер Домовинског покрета Иван Пенава, који је “својевремено предводио оне који су разбијали плоче с ћирлићним натписима, проглашавајући ћирилицу агресорским писмом”.
Осврнуо се и на изјаву ДП-овог Стипе Млинарића који је казао да жели да се скину плоче које су, по њему, непримерене. “Мислим на оне гдје се велича великосрпска агресија на РХ, таквих плоча има јако пуно Хрватској, то треба уклонити”, рекао је раније Млинарић.

Пуповац каже да, ако неко мисли да постоје мјеста која објективно гледано могу повређивати нечија осјећања, може се разговарати и о томе у мјери у којој је то у надлежности институција српске заједнице или општина.

”Али, мора се знати мјера да се не догооди оно што се догодило у залеђу Задра кад се тражило да се уклони приватни споменик (исписан на ћирилици). Ако ћемо ићи до тих крајности, онда не можемо наћи заједнички језик”, поручио је Пуповац, који је и посланик у хрватском сабору.

С друге стране, указао је, ако се тражи да се уклони нешто што вријеђа припаднике хрватског народа, нарочито оне који су страдали у рату, онда ће се брзо доћи до питања: “А, шта с плочама које величају припаднике усташког покрета”?

Пуповац је казао да те спомен-плоче постоје на низу подручја гдје живе и припадници и хрватског и српског народа. “Хоћемо ли то оставити? Што се мене тиче – не. Шта ћемо с онима у сабору који узвикују ‘за дом спремни‘“?, упитао је Пуповац.

Коментаришући јуче подигнуту спомен-плочу Закону о хрватском језику у Матици Хрватске, Пуповац сматра да треба избјегавати монументализацију и фетишизацију језика, јер то, истиче, није потребно и није добро за језик.

”Очито је да је Матици хрватској било важно да као иницијатор доношења Закона о хрватском језику у својим просторима имају такву спомен-плочу”, додао је.

Наводи да све зависи од тога како ће се закон спроводити. “Чини ми се да је слабост тога да се превише бринемо о статусу хрватског језика, а премало о његовим животним функцијама, о компетенцијама наших говорника…”

Подсјетивши да је СДС С у Сабору гласала за поменути закон, јер, како каже, нису хтјели да доприносе продубљавању неспоразума и погрешним тумачењима, Пуповац истиче да се тим “законом ствара утисак да је хрватски језик угрожен и да ће сада бити заштићен, а то није тако”.

„Сви језици су под утицајем најдоминантијег језика, то је у овом раздобљу енглески, али морамо створити културу двојезичности за потребе наших говорника у светском окружењу. Већина говорника њемачког језика су билингвални”, навео је лидер СДС С-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана