Пуповац: Срби “зечеви за одстрел”, а Загреб заташкава злочине почињене над њима

Срна
Пуповац: Срби “зечеви за одстрел”, а Загреб заташкава злочине почињене над њима

ВУКОВАР - Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац изјавио је данас да сумња у објективност и непристраност у случају хапшења двојице Срба у Негославцима због наводних злочина на Овчари 1991. године, као и да су хрватско правосуђе и политика масовно заташкавали злочине почињене према Србима.

“Не желимо да нико ко је недужан буде проглашаван и третиран као ратни злочинац, а свако за кога постоје непобитни и јасни докази треба да се суочи с тим и правда мора да одради своје”, рекао је Пуповац на конференцији за новинаре након посјете Негославцима и Вуковару.

Он је рекао да није рјешење да се преостали Срби у Хрватској држе као таоци и зечеви за одстрјел ради оптужница за ратне злочине, већ да се Загреб и Београд договоре и нађу рјешење.

Пуповац је поручио да није сазвао конференцију како би заташкавао злочине које су поједини Срби или српске групације починили према Хрватима, укључујући и Овчару, али да знају да су хрватско правосуђе и политика “обилно и масовно заташкавали злочине почињене према Србима”.

“Да ли је поштено то што нико није одговарао за убиства неколико десетина Срба у Вуковару прије рата? Нико није одговарао ни за уништење 26 села у пожешкој котлини када су убијене 44 особе. Да ли је неко одговарао за убиства људи који су бјежали након жБљескаж код села Нова Варош, непосредно прије моста на Сави, када је убијено стотинак људи? Крв се послије тог злочина чистила уз помоћ цистерне. Да ли је неко одговарао када је авион са ознакама Хрватске војске гранатирао избјегличку колону на Петровачкој цести 1995. године”, упитао је Пуповац.

Он је указао да за све те случајеве постоје пријаве, али да се по њима годинама ништа не ради.

“Не желимо више о томе ћутати, па макар то пореметило најбоље токове које су предузели посљедњих година, а то је помирење између Хрвата и Срба на најболнијим мјестима”, рекао је Пуповац.

Он је поручио да свако у Хрватској и њеним институцијама треба да се сучи са чињеницама и савешћу зашто у случају Срба није задовољена правда, као и зашто нико није одговарао за прогон 250.000 Срба из Хрватске 1995. године.

Пуповац је оцијенио да се у Хрватској формира јавно мишљење да су људи унапријед криви и да Срби не могу бити не криви.

Он каже да се не могу радити “службени процеси” на основу приватних истрага, за шта постоји могућност да је ријеч у случају хапшења у Негославцима.

“Овдје се ствара дојам да нико није осуђен и да управо овдје у Негославцима треба ухватити оне који требају бити криви за све. То је погрешно, и политички, и новинарски, и законски и правосудно, и то није правда”, рекао је Пуповац.

Он је навео да хрватска јавност очигледо не зна да је пред Специјалним судом за ратне злочине у Београду више од десет људи осуђено на драконске казне за злочин на Овчари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана