Пуповац: Срби у Хрватској и даље без мира

ГС
Пуповац: Срби у Хрватској и даље без мира

ЗАГРЕБ - Скрнављење црквених објеката у Петрињи је израз мржње према Србима и културном и вјерском насљеђу српског народа који живи у Хрватској, изјавио је предсједник Српског народног вијећа (СНВ) и посланик СДСС-а у хрватском Сабору Милорад Пуповац.


- Уз такве пријетње и поруке мржње нико се не може осјећати ни угодно ни сигурно, рекао је Пуповац.

У ноћи између 10. и 11. септембра на згради православне цркве Светог Спиридона Чудотворца и цркви Светог Николе на православном гробљу у Петрињи осванули су графити с усташким симболима.

Пуповац каже да је на тај начин поново послата порука мржње према православним вјерницима и Србима који живе у Хрватској.

- Најновије скрнављење двију цркава на подручју Петриње – цркве Спиридона у самом граду и цркве Светог Николе на православном гробљу представља озбиљно, нехумано скрнављење сакралних објеката. Узнемиравање, пријетњу и мржњу према православним вјерницима и Србима који живе у Хрватској. Уз такве пријетње, уз такве поруке мржње нико се не може осјећати ни угодно ни сигурно, рекао је Пуповац у изјави за РТС.

Указује да Срби у Хрватској и даље немају мира и да се не може другачије објаснити још једна провокација у низу, овог пута на згради Цркве Светог Спиридона Чудотворца и управној згради Црквене православне општине Петриња, на којој су осванули графити с усташким симболима.

- Превише је толеранције према усташким симболима, превише је толеранције према порукама мржње према Србима. Преједноставно је постало то да у јавном, политичком, културном животу Срба у Хрватској доносе одлуке у којима је најлакше напасти на српску странку, на српског представника, на нешто српско да би се политички профитирало, указује Пуповац.

Истиче да је превише оглушивања на такве појаве и суздржаности око јасне, недвосмислене, оштре осуде онога што у јавном животу не смије да буде толерисано.

- А усташка знамења, усташки симболи, пријетње према преосталим Србима који живе у Хрватској као мирни људи, као мирна заједница, не би се смјели нигдје толерисати, а најмање у једној чланици Европске уније којој су и Срби у погледу њеног чланства значајно допринијели, навео је Пуповац за РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана