Пуповац: Спорост у обнови Баније прелило чашу стрпљења

ГС
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Посланик и лидер Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац коментарисао је спорост обнове Баније, гдје становници трећу зиму дочекују у контејнерима послије земљотреса који је погодио ово подручје и истакао да је све то "већ прелило чашу стрпљења".

“Често разговарамо о томе на коалиционим састанцима и напросто је невјероватно да у толико других ствари можемо тако пуно, као што су улазак у Шенген и еврозону и читав низ других пројеката који се реализују, а да у овом сегменту не постижемо резултате, то је нешто што се не може ни прихватити ни уопште разумјети", рекао је Пуповац.

Све је то, каже, одавно прелило чашу стрпљења и влади, члановима коалиције, поготово нама из СДСС-а.

"Сада се мора направити рез који ће осигурати да се промјене почну догађати одмах и без икаквог чекања. Губи се вријеме, губи се новац и заправо се уништава претпоставка за ревитализацију тог подручја”, рекао је Пуповац.
 

То је, додао је, ствар коју ће направити премијер након консултација које ће провести.
 

"Смјене без адекватних припрема и адекватног осмишљавања и адекватног препознавања тога што треба мијењати неће донијети резултате, али неке смјене ће очито бити неизбјежне. Које ће то доиста бити, то треба да одлучи сам премијер. Нека кадровска јачања такође су неопходна", навео је Пуповац за загребачку Н1 тв.
 

О људима који би треба да брину о томе, Пуповац каже да би то требало да буду они са много више имагинације, посвећености и много више смјелости да улазе у аранжмане који ће осигурати да процеси добијања документације,  квалитетних извођача, процеси надзора како се ствари одвијају, процеси динамичног плана обнове и координираност буду потпуно јасно постављени и беспрекорно контролисани.
 

"То је ово што овог тренутка немамо. Имамо новац, имамо људе, али нисмо унутар овога обезбиједили компонтенте”, рекао је Пуповац.
 

Додао је да је са премијером на посљедњем коалиционом састанку разговарано и констатовано да је то морално недопустиво и да “нико више не може имати стрпљења за ту врсту моралног оптерећења коју свако од нас ко је дио владајуће коалиције и владе трпи због тога што људи који имају повјерен тај посао нису у стању да обезбиједе да тај посао буде обављен у времену у којем сви то очекујемо".
 

На питање значи ли то да ће бити више оставки, Пуповац је одговорио:

“Они који нису били у стању да пронађу начин након две године како треба спровести обнову, за њих треба наћи друга рјешења. Министарство које води Паладина у кратком раздобљу је неке ствари довео у боље стање него раније, али никакве координације међу три тела нема, никакве ефикасне комуникације нема".
 

Према његовим ријечима, није важно да ли ћемо пронађени жртвено јагње, него обнову треба устројити да истински добије карактер државне обнове.

"Јер она то сад није. Можемо имати Јанка или Марка на челу Министарства, можемо имати Јанка или Марка на челу Уреда, али ако неће имати карактер државне обнове која се управља из једног мјеста које зна што се догађа у сваком тренутку ми нећемо постићи смјенама ништа”.
 

Ако, каже, хоћемо да пронађемо адекватне извођаче и бити отворени да дођу они који стварно могу обавити посао, било да су из Хрватске или сусједства, такође нећемо моћи обавити посао како требамо.
 

"Већ сада обнову треба пратити обнова комуналне инфраструктуре, да се већ сада почне градити визија за то какав ће се живот тамо уредити, а не само обновити куће. По нашем мишљењу то исто мора бити састав државне обнове. Било би изузетно важно да држава свим тим људима омогући активном економском политиком да се тамо живот почне обнављати”, рекао је Пуповац.
 

Подсјетио је да је Српско национално вијеће покренуло своју иницијативу – Банија је наша кућа.
 

“Пројектом смо најприје ставили фокус на контејнере и осигурали с православном црквом 175 контејнера који су подијељени људима који нису имали никакав смјештај. Након тога фокусирали смо се на донације за нове куће. Ту је најзначајнија донација за 10 кућа, од којих су неке завршене или у поступку градње, а за једну се осигурава документација. То се чини посљедњих неколико мјесеци. Посао би требало да буде завршен до фебруара. А завршено и усељено је шест кућа”, закључио је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана