Пуповац: Припадници српског народа нису пријетња Хрватској

Срна
Пуповац: Припадници српског народа нису пријетња Хрватској

ЗАГРЕБ - Српско народно вијеће /СНВ/ данас је обиљежило 81 годину од пробоја обруча на Биљегу и одало почаст партизанским борцима и народу Кордуна који је тим подвигом пружио први организовани отпор фашизму у Европи.

Захваљујући пробоју обруча на Биљегу 1942. године Петрова гора је постала сигурно мјесто за избјеглице, прогоњени народ Кордуна, рањене и љекаре Партизанске болнице, саопштено је из СНВ-а.

На Споменик устанку народа Баније и Кордуна вијенце су положиле делегације СНВ-а, Савеза антифашистичких бораца, удружења ветерана посљедњег рата, платформе "Можемо" и СДП-а.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да припадници српског народа нису пријетња Хрватској, већ они који их са говорнице Хрватског сабора називају непријатељима хрватске државе.

Према његовим ријечима, беспризорни људи називају непријатељем хрватске државе српски народ који је под пријетњом нестанка и који има толико брига о властитом опстанку.

"Они знају да то није истина, али исто тако знају да идеја државе коју они имају у својој глави није држава у којој има мјеста за све људе који су сљедбеници антифашитичких идеја", рекао је Пуповац.

Ако је пријетња Хрварској антифашизам који ми дијелимо и због којег се овдје окупљамо, каже Пуповац, онда им треба рећи да нисмо ми пријетња, као што нису били ни они који су на Биљегу у мају 1942. године направили опробој, већ ти беспризорни људи.

"Ви, као и они из 1941. и 1942. били сте пријетња Хрватској, Европи, као што сте и данас", рекао је Пуповац.

Он каже да су припадници усташке власти кордунаше звали четницима, као што данас неки називају политичке представнике Срба у Хрватској.

"Ми то нисмо, као што нису били ни они. Ми смо њихови потомци, не нужно по етничкој припадности, већ по идеји слободе, братства у тој слободи, идеји једнакости у том братству и то њима смета", рекао је Пуповац обраћајући се присутнима.

У културно-умјетничком програму у подножју девастираног Споменика устанку народа Баније и Кордуна на Петровцу, наступили су чланови СКД "Просвјета", пододбори из Војнића и Гарешнице.

СНВ је обиљежавање 81 године од пробоја обруча на Биљегу организовао у сарадњи са Савезом антифашиста и антифашистичких бораца те општинама Војнић, Топуско, Крњак и Вргинмост.

Након неуспјеха у мартовској офанзиви 1942. године, руководство усташке Независне Државе Хрватске припремило је нову прољећну офанзиву преко Кордуна. У обручу који је чинило десетак хиљада усташа, домобрана и нешто италијанских војника, нашло се 730 партизана и 10.000 до 12.000 српских цивила, већином жена и дјеце.

У ноћи са 13. на 14. мај партизанске јединице су кренуле из Муљаве у муњевиту акцију, пробили прву и другу непријатељску линију, те савладали усташко-домобранску посаду у Војнићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана