Пуповац: Пресуда не аболира злочине над Србима

Агенције
Пуповац: Пресуда не аболира злочине над Србима

Предсjедник Српског народног већа (СНВ) из Загреба Милорад Пуповац изјавио је да делегација те организације Срба у Хрватској неће у недjељу 18. новембра учествовати на комеморацији поводом Дана сећања у Вуковару.

“У овим околностима, нажалост, за друге кораке не постоје претпоставке”, рекао је Пуповац у интервјуу који новосадски Дневник објављује у сутрашњем броју.  

Он је навео да су СНВ и Заједничко веће општина одржали 13. новембра комеморативну сjедницу за све жртве Вуковара, као и за све страдале у том рату.

Том приликом је усвојена и Изјава сjећања, у којој је речено да сви злочини који су остали некажњени, без обзира на националну припадност жртава, требају бити санкционисани непристрасно и праведно, а све жртве морају бити признате, казао је Пуповац.

Оцијенио је да се након ослобађајуће пресуде Хашког трибунала за хрватске генерале Готовину и Маркача поставља питање ко је онда одговоран за злочине почињене током и након акције Олуја, за убиства, прогоне и уништавање цијелих насеља.

 “Надамо се да ова пресуда Хашког трибунала сада неће бити схваћена и као аболиција за злочине који су почињени над Србима. Јер, у супротном, било би то веома лоше и за српску заједницу у Хрватској, али и за укупне српско-хрватске односе”, рекао је Пуповац.

Он је изразио наду да ће се у Србији схватити у чему је важност да се настави сарадња по питањима суђења за ратне злочине, односно у Хрватској у чему је важност даљег бављења оним што се није постигло пресудом Трибунала.

“До сада нико није одговарао за злочине у Бљеску и Олуји, ни за оне знане, ни за оне незнане. Нико није одговарао ни за паљења, пљачке, застрашивања, протеривања, нити за спречавање повратка. И уколико се не учини нешто што би показало спремност за санкционисање свих тих дијела, онда ће то остати озбиљан терет не само за хрватско-српске односе него и за саму Хрватску. А то може имати много већу тежину и од ове хашке пресуде”, рекао је Пуповац.

Избјегличка удружења: Скандалозна одлука

Коалиција удружења избеглица из Хрватске сматра да је одлука Жалбеног вијећа Хашшког трибунала о ослобађању хрватских генерала Анта Готовине и Младена Маркача срамна, скандалозна и понижавајућа за цио српски народ. Коалиција удружења избјеглица позваће на састанак све значајне представнике избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана с циљем да сви покажемо одговорност и постигнемо договор око предузимања конкретних мјера у борби за повратак отетих људских права.

Коалиција удружења избјеглица очекује да нова Влада Србије у региону води политику чистих рачуна која ће бити заснована да досљедном поштовању људских права свих оштећених грађана умјесто
досадашње политике лажног помирења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана