Пуповац: Потпуно забранити употребу поздрава “За дом спремни!”

Срна
Пуповац: Потпуно забранити употребу поздрава “За дом спремни!”

ЗАГРЕБ - Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац сматра да употреба поздрава “За дом спремни!” не смије бити дозвољена ни на амблемима ХОС-а јер је тај усташки симбол апсолутно непрхватљив, као и све остале ознаке Независне Државе Хрватске /НДХ/ - монструозне творевине настале у крилу фашистичких и нацистичких сила.

“Не само жЗа дом спремни!ж, као најистакнутије симболичко мјесто, него сви симболи, сви покушаји прања тог поздрава, односно те монструозне творевине настале у крилу фашистичких и нацистичких сила, за нас су неприхватљиви”, рекао је Пуповац за “Нови лист”.

Он напомиње да је усташки покрет био је један од најзлочиначкијих икад, посебно на јужнославенском подручју, те истиче да то није само питање сјећања на жртве, него слободе сваког човјека у Хрватској и односа са сусједним народима, са којима барем 200 година дијеле слободарска стремљења.

“Тај поздрав, симболи НДХ, имена људи из тог режима, пјесме, као и умањивање броја жртава, неприхватљиви су нам у било којим околностима”, рекао је Пуповац.

Он истиче да је, упркос тешких ријечи које су пале, спреман да настави сарадњу са предсједником Хрватске Зораном Милановићем.

Пуповац каже да је био спреман у Јасеновцу положити вијенац заједно са највишим заваничницима Хрватске да је такав био протокол.

“За нас је битно да се комеморација одржи, да буде достојанствена, без провокација, без било каквог геста који би вријеђао сјећање на жртве тог логора. Кад је у питању сама форма, било нам је свеједно. Спремни смо били на протокол какав је предложио Савјет Спомен подручја Јасеновац, а и на овакав”, рекао је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана