Пуповац осудио изјаву Глунчића: Државни секретар подлегао предрасудама о мањинама

Агенције
Пуповац осудио изјаву Глунчића: Државни секретар подлегао предрасудама о мањинама

Загреб - Посланик СДСС-а у Сабору Милорад Пуповац најоштрије је јуче осудио изјаву хрватског државног секретара у Министарству науке и образовања Матка Глунчића, који је резултат хрватских ученика у међународном истраживању, а који је био испод просјека, покушао да објасни тиме што су "у статистику ушла и дјеца с посебним потребама и националне мањине".

Пуповац је рекао да је Глунчићева изјава изречена на основу провинцијалности и националне парохијалности, те обогаћена шовинистичким и готово расистичким додатком.

На питање да ли је, по његовом тумачењу, Глунчић мислио на српску мањину, Пуповац је одговорио да је "државни секретар могао да мисли и на српску, и на ромску, и на различите мањине, за које је могао имати било коју врсту предрасуда, али шта год да је могао да има на уму, он би морао да зна да тестови те врсте нису рађени тако да не би пружили вјеродостојну слику просјека ученичке популације у земљи у којој се раде".

- Умјесто да се служи знањем, он је попустио пред предрасудама, што је недопустиво за једног представника Министарства науке и образовања - закључио је Пуповац.

Глунчић је након скандалозне изјаве признао да националне мањине и дјеца са посебним потребама ипак нису утицали на ПИСА резултате. Глунчић је у недјељу подигао доста прашине у региону, сваливши кривицу за осредње резултате хрватских ђака на међународној листи на то што су "у статистику ушле мањине и дјеца са посебним потребама".

Убрзо су такве наводе одбацили људи задужени за тестирања, а стигле су и оштре осуде и оцјене да је његова изјава шовинистичка и гранично расистичка.

- Провјерио сам информације накнадно и видио да у истраживању нису укључене мањине ни дјеца са посебним потребама, што је мени жао... - рекао је Глунчић. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана