Пуповац: Остајем крив за све, а због небриге Хрватске државе

Тањуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Сутра се навршава 30 година од злочина хрватских јединица над Србима у Машићкој Шаговини, у Хрватској, једног у низу злочина над припадницима српског народа за који нико није одговарао, а предсjедник Српског народног вијећа Милорад Пуповац каже да су разлог за изостанак казне за одговорне за све злочине над Србима небрига хрватске државе и избjегавање да се то учини.

Пуповац, који ће сутра у Воћину присуствовати комеморацији поводом 30 годишњице од злочина над Србима и Хрватима у том месту, у изјави за Тањуг истиче и да је дошло до потпуног застоја када је по среди, ионако ретко и тешко кажњавање починилаца ратних злочина над Србима на подрчују Хрватске.

“Небрига са једне, а са друге стране избегавање да се они који су починили злочине против српских цивила и заробљеника казне. И то није само у Воћину и подручју Вировитичко-подравске жупаније, то је, нажалост, тако на подручју целе Хрватске”, рекао је Пуповац.

Зато сматра да би то морала да буде озбиљна тема за међудржавни разговор, изразивши наду и уверење да ће то и бити, јер је Хрватска ту тему поставила као један од услова за односе између Србије и Европске уније.

“Па, када је већ то тако - онда је неопходно да се та тема заиста узме у обзир, то питање непроцесуирања ратних злочина и несталих”, рекао је Пуповац и додао да је у Воћину велики број несталих Срба.

Када је ријеч о положају српске мањине у Хрватској, Пуповац истиче да би било нормално да се то питање 30 година касније ни не поставља, односно да би требало да се постави само питање шта ће следеће бити урађено за унапређење тог положаја, умјесто што се константно питамо какав је положај.

Стално, каже, долази нека политика која уназађајује тај положај и код Срба ствара осећај неугоде, страха, неједнакости, па и мржње, са чим се, поручује, Хрватска мора суочити.

На питање да ли очекује реакцију Европске уније на понашање Хрватске, Пуповац констатује да је Унија, нажалост, забављна собом, недовољно је концентрисана на права и слободе на њеном и недовољно је усмерена на цео регион, укључујући и Хрватску, да би видела колико такве ствари које се догадају у Хрватској штете односима у региону, доприносе лошим односима у БиХ, са Србијом…

“Чини ми се да, када се ЕУ врати и покаже већи интерес на овом подручју, да ће онда и питање како се поједини сегменти хрватске политике и јавности односе према Србима у Хрватској и делу хрватске прошлости доћи на дневни ред и да ће људи у Хрватској морати да поведу више рачуна о томе”, рекао је Пуповац.

Његова странка, СДС С, на претходним изборима такав однос према Србима у Хрватској, илустровала је упечатљивим изборним спотом, који је пратио иронични слоган “Пупи је за све крив”, а на питање да ли је и даље “Пупи крив за све”, одговара да неки настоје да створе утисак да јесте.

“Зато је најбољи начин да наставимо са том врстом порука, да с једне стране бранимо демократске вредности у Хрватској, права Срба и других мањина, а да се на рачун оних који нас нападају на такав начин, сликају Србе и њихове представнике као да од њих долази сво зло овог света понекад насмејемо”, рекао је Пуповац.

Пуповац је честа мета напада хрватског председника Зорана Милановића, за којег каже да није први председник који се непредседнички односи према својим суграђанима, представнцница Срба, али је заиста прешао све границе..

Он истиче да за то разлога нема, осим у чињеници да се он (Пуповац) бори за права Срба.

“Наше је да заступамо право Срба у Хрватској, а хоће ли то неко називати ''етнобизнисом'', или неким другим погрдним именима… то је већ ствар онога ко то говори. Наше је да памтимо оно што нико други не би без нас и партнерских организација, као што су жртве породице Зец, али председниково сигурно није да понижава сећање на тај страшан злочин”, рекао је Пуповац.

Поручио је да је најмање што се од Милановића очекује, када већ не заговара кажњавање оних који су тај злочин починили и истинску, праву одштету, да омаловажава злочин и понижава сећање на њега.

За неколико дана биће година од разорног земљотреса у Банији, а тамошње становништво ће другу зиму провести у привременим смештајима.

Пуповац види неколико разлога за спору обнову Баније, један је што се тло није смиривало, други - лоша организација оних који је требало да припреме цео посао, а трећи новац.

Новац је, каже, сада у великој мери осигуран, што из европских, што из националних фондова, а и законоски оквир који је спречио бољу организацију је промењен.

Расписани су, додаје, јавни конкурси и требало би да првих неколико стотина кућа и станова буду готове већ у марту наредне године.

Коментаришући атмосферу и замало физички обрачун између опозиције и власти на последњој седници Сабора, због измене Закона о заштити грађана од заразних болести, Пуповац каже да је проблем што неки злоупотребљавају епидемију у политичке сврхе, а неки користе појам слободе и права да би стварали хаос у друштву, чиме, заправо, каже, доприносе одржавању високе смртности у Хрватској и ширењу вируса.

“Када неко каже - ја имам право на вирус… Имаш право, и право да кажес глупост али не на моју штету. Онда остани са вирусом код куће, али не можес са њим доћи на посао, у сабор.. То је спор због којег смо се сукобили, са онима који су почели да граде неку врсту санитарног кордона према свима у парламенту, а онда су добили да су сви у парламенту направили санитарни кордон према њима”, рекао је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана