Пуповац: Односи Срба и Хрвата треба поново да буду осовина нашег дијела Европе

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ у Хрватској Милорад Пуповац истакао је да односи Срба и Хрвата треба поново да постану осовина у овом дијелу Европе и додао да је важно да ниједно дијете не одраста уз поздраве који су вид слављена злочина.

Пуповац је на Великој скупштини СНВ-а у Загребу рекао да су Срби европски народ и да живе са европским народом.

“Много смо учинили да земља Хрватска постане пуноправна чланица ЕУ, знамо да су односи између Срба и Хрвата, Србије и Хрватске, били и треба поново да буду осовина Европе у овом њеном дијелу. Заједно са пријатељима и партнерима Хрватима из Србије чинимо све и чинићемо да се на ту осовину поставе точкови европског партнерства”, рекао је Пуповац.

Он је нагласио да присуство предсједника владе Србије Ане Брнабић и Хрватске Андреја Пленковића представља велико охрабрење за окупљене који ће важне поруке са скупа пренијети у своје средине.

Пуповац је подсјетио да СНВ баштини дугу скупштинску традицију.

“Та традиција и наше заједничко ђеловање почивају на идејама заједничке слободе и заједничком живљењу на одговорности за себе и одговорности за државу у којој се ђеловало, нека тако буде и убудуће”, поручио је Пуповац.

Он је истакао да је у баштини СНВ-а и страдање српског народа и из њега произашле трауме, али и страдања хрватског народа и других - ромског, јеврејског, бошњачког.

Према његовим ријечима, то су трауме које још живе као и обавезе према њима, посебно према онима чији су осјећаји још повријеђени, а права неиспуњена, било да је ријеч о некажњеним злочинима, нерасвијетљеним судбинама несталих или искоријењених вишевјековних завичаја.

“Обавеза је да се увијек свега тога сјећамо, да будемо посвећени тим правима и осјећајима и да никада не баштинимо мржњу, већ да јој се увијек и свуда супротстављамо”, додао је Пуповац.

Он је рекао да је смисао ђеловања СНВ-а да насљеђем те двије баштине шире осјећај слободе за сваког грађанина, сваког припадника српског народа у Хрватској, да у њој буде свако слободан да буде оно што јесте и да нико нема проблем да то прихвати као правило слободарског друштва.

“Наш задатак је да свако има претпоставке да живи у срединама које имају струју и воду, у којој су обновљени путеви, постоји јавни превоз, у којима имају друштвени домови, домови здравља и апотеке, да је све мања разлика између Коренице и Лапца, Госпића и Грачаца. Наша је трајна обавеза развој средина у којима живи српски народ, посебно јачање финансијско-развојних капацитета и развој неразвијних општина Двора, Древника...”, рекао је Пуповац.

Он је навео да је циљ и додатни развој и додатно оснаживање средина у којима живе Срби, јачањем додатних услуга, путем туризма, производње енегије, обраде дрвета.

Пуповац је рекао да је важно да свака већа средина добије могућност да у свако годишње доба има бар по један културно-образовни или спортски прогам и нагласио да образовање на српском језику тражи много већу посвећеност.

Лидер СНВ-а је нагласио да ће његовати сарадњу и са сународницима са Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана