Пуповац: Односи Београда и Загреба све лошији

Срна
Пуповац: Односи Београда и Загреба све лошији

Београд - Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац оцијенио да су односи Србије и Хрватске посљедњих година све лошији, нарочито због опречних ставова о хрватској акцији "Олуја" и страдању Срба у Хрватској.

Пуповац је рекао да уочи 24. годишњице "Олује" не види појачане тензије у Хрватској, осим устаљене праксе да у обиљежавању тог дана учествује пјевач Марко Перковић Томпсон који се прославио величањем усташтва.

Он је изјавио за РТС да су односи Хрватске и Србије лоши од 2011. године, а ту спада и питање "Олује" и чињенице да према том питању нема значајних промјена - нема пресуда за ратне злочине, прогоне, уништавање насеља, нема пресуда за спречавање повратка.

"То је оно што за Србе и Хрватској представља озбиљан проблем. Озбиљан проблем представља и чињеница да нема посебних напора да се отворена питања рјешавају", навео је Пуповац.

Он је додао да се злочин над Србима у цркви у Глини - један од најгнуснијих и најокрутнијих злочина који су почињени током Другог свјетског рата на подручју бивше Југославије - данас негира.

"То представља озбиљну мрљу на лицу и Хрватске и свијета, то је једна од најтужнијих прича, како у Хрватској, тако и шире", навео је Пуповац.

Што се тиче посјете хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић Израелу и њеног покушаја да спор са јеврејском заједницом у Загребу ријеши у Јерусалиму, Пуповац је истакао да је споменик у Загребу, којим треба обиљежити страдање шест милиона Јевреја у Европи, погрешно конципиран.

"Све заједнице народа жртава су против таквог концепта. Траже и очекују да се дигне споменик жртвама усташког режима, а не неког другог режима. Јер тај режим је одговоран за осмишљавање, озакоњавање и извршење геноцида и Холокауста", истакао је Пуповац.

Пуповац је додао да се у Хрватској, нажалост, суспендују закони којима се омогућава да Срби имају права у сфери културне аутономије, као што је питање образовања и језика и писма.

"Не мислим само на питање ћирилице у Вуковару, већ и на школе на подручју источне Славоније које још од 1997. године немају ријешен статус. Постоји врста приступа који би се могао назвати ванредним стањем", навео је Пуповац.

Он је рекао да постоје људи који кажу да у Вуковару не можете примјењивати ћирилицу јер постоје људи који су страдали.

"Није ћирилица та која је узроковала њихово страдање. Потребно је осмислити политику сјећања и за Глину и за Вуковар која неће спречавати нормалан однос међу људима, допустити самовољу и суспензију закона и која ће омогућити људима да живе нормално", истакао је Пуповац.

Коментаришући најаву да би Хрватска могла да потражује од Србије милијарду евра старе девизне штедње и депозита, Пуповац је реркао да су ти захтјеви за њега новост.

"Они нису најприоритетнија ствар у погледу отворених питања из уговора о сукцесији. Вјерујем да постоје и грађани српске националности који су остали без својих права, као што су и хиљаде Срба остали без своје пензије. Надам се да ће у том погледу између Хрватске и Србије бити поведен озбиљан разговор о свим елементима које садржи уговор о сукцесији", додао је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана