Пуповац објаснио зашто пружа подршку Пленковићу

Агенције
Пуповац објаснио зашто пружа подршку Пленковићу

Посланик у Сабору Хрватске Милорад Пуповац из СДСС каже да, без обзира на разлике између СДСС и ХДЗ, постоје неки циљеви које желе да постигну.

"Један од циљева је цивилизицијски однос према жртвама Другог свjетског рата, прије свега жртвама нацизма, фашизма и усташтва. Постоје и циљеви уређења земље на вредностима које ће зауставити оно што земљи прети већ неколико година, а то је опако десничарење које дестабилизује ову земљу", рекао је Пуповац новинарима у Загребу упитан зашто тако чврсто брани премијера Андреја Пленковића из ХДЗ упркос изјавама које се могу чути из те странке.


Повод је био иступ замјеника предсједника ХДЗ Милијана Бркића, који је изјавио да састав Владе неће одређивати Милорад Пуповац и мањине, јер у Хрватској одлучују Хрватице и Хрвати.

Упитан како Пленковић може то да спречи, Пуповац је одговорио да такве ситуације могу спречити само људи који озбиљно размишљају о будућности земље.

"За то нисам довољан ни ја нити било ко појединачно, то мора бити резултат одговорне одлуке политичких актера у овој земљи. Тај одговор се тражи и ако треба тражити такав одговор и ако он има своју будућност, ја сам ту да учествујем с онима који такав одговор траже", рекао је Пуповац.

На питање како је доживио Бркићеву изјаву, Пуповац је одговорио противпитањем.

"Како бисте ви доживјели да вас неко третира као да нисте грађанин земље које јесте?", рекао је Пуповац.

На констатацију новинара да и даље сарађују с ХДЗ, упркос Бркићу или спорној спомен-плочи с усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу, потпредсједник СДСС је одговорио да нису они ти који "заборављају које су цивилизацијске обавезе према жртвама у јасеновачком логору", већ да о томе треба питати друге странке.

Предсједник саборског Одбора за људска права и права националних мањина Фурио Радин, посланик италијанске националне мањије, изјавио је данас да ускраћује подршку Влади док се ХДЗ не дистанцира од Бркићевих изјава.

"Док не дође до јасног корака натраг и дистанцирања од политике ексклузије, дискриминације и шовинистичких изјава, а према неким мањинама и расистичких, до тада ускраћујем Влади подршку", рекао је Радин, пренијела је Хина.

Премијер Андреј Пленковић кратко се јуче осврнуо на Бркићеву изјаву рекавши да су посланици националних мањина дио парламентарне већине од 19. октобра прошле године и да сарађују у власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана