Пуповац: Нова Хрватска влада не спомиње мањине

Срна
Пуповац: Нова Хрватска влада не спомиње мањине

Београд - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да је Хрватска добила владу чији програм не спомиње мањине, нити обавезу коју има према проблематици повратка, обнове, остваривању мањинских права и партиципацији мањина у власти.

Он је истакао да послије првог обраћања Сабору премијера Тихомира Орешковића не може да буде задовољан његовим односом према мањинама, Србији и региону.


"То је прва влада од 2006. године која у том погледу нема готово ништа осим једне куртоазне реченице мандатара током представљања програма", рекао је Пуповац за РТС.

Он је оцијенио позитивним то што потпредсједник хрватске Владе Томислав Карамарко говори о потреби сарадње са земљама у региону.

"Са оним што пише у програму, гдје не пише Србија, већ источно сусједство, а споменуте су неке друге земље, не знам како ће то изгледати", напоменуо је Пуповац.

Према његовим ријечима, у Хрватској ситуација није добра када је ријеч о људским правима.

Наводећи да сви билтени и публикације Српског народног вијећа говоре о порасту говора мржње у Хрватској, позивању на насиље и ограничавању права мањина, што је најдрастичнији пример са ћирилицом и медијским позивима на линч, Пуповац је изразио наду да ће се то промијенити.

Пуповац каже да су прве поруке појединих министара око пописа "издајника" и негирања антифашистичке традиције поприлично унијеле немир међу представнике српске заједнице.

Он истиче да би хрватско државно тужилаштво по службеној дужности требало да реагује када се позива на насиље и мржњу.

"Тек кад друге невладине организације реагују, онда се нешто догоди, али иначе, резултата нема", закључио је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана