Пуповац: Неразумно политизовати оптужницу против хрватских пилота

Срна
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац је рекао да је неразумно да се политизује питање оптужнице против четири хрватска пилота за бомбардовање српских цивила на Петровачкој цести у акцији "Олуја" и да Хрватска одбија да сарађује у истрази о том предмету.

Он је навео да ове оптужнице треба посматрати из перспективе жртава, јер је чињеница да су људи страдали, били ракетирани и да су били жртве напада за који није било никаквог разлога.

- Ријеч је о цивилним жртвама које су се склањале од ратне опасности и неразумно је тој ствари приступати на другачији начин и одбијати да се сарађује у истрази околности под којима се то догодило - рекао је Пуповац.

Он је посдсјетио на извештаје међународних организација са терена да је ријеч о страдању цивила, гађању цивилних објеката и камиона који су превозили храну и људе, прије свега дјецу.

Пуповац је напоменуо да је Хрватска одбијала сарадњу са БиХ, која је прва упутила захтјев за сарадњу око тог случаја, те додао да није било службене комуникације између српског и хрватског тужилаштва и правосуђа двије владе.

Он је Танјуг оцијенио као политичку изјаву предсједника Хрватске Зорана Милановића да Србија нема право да диже оптужнице и да би званични Загреб "ако буде лоше воље", требало да подигне оптужницу против предсједника Србије Александра Вучића.

- Те политичке изјаве суже за политичке потребе у земљи. Оне никакве правне консеквенце не могу имати, напросто је недопустиво и то нису искази који се могу узимати озбиљно - рекао је Пуповац,

Када је ријеч о Декларацији о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, коју је парафирао са предсједником Демократског савеза Хрвата у Војводини Томиславом Жигмановом, Пуповац је рекао да ће она ће тек формално бити потписана када тијела институција двије земље то прихвате.

Он је рекао да је важно да грађани Србије који припадају хрватском народу и грађани Хрватске који су дио српског народа буду у већој интеграцији и да то буде успјешно и у развојним и културним и образовним питањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана