Пуповац: Неки у Хрватској једва дочекали Шешељеве провокације

Агенције
Пуповац: Неки у Хрватској једва дочекали Шешељеве провокације

Загреб - Предсједник Српског народног вијећа и потпредсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац осудио је хушкачке наступе Војислава Шешеља и паљење хрватске државне заставе у Србији, али, закључио је како су неки у Хрватској то “једва дочекали”.

“Унаточ напорима тамошњих власти да га изолирају и да му ограниче јавни простор, неки су овдје послужили као нека врста мегафона за оно што се није могло чути у Србији”, рекао је Пуповац у емисији “Интервју тједна” Хрватског радија.

Сматра да је Шешељев повратак из Хага озбиљно наштетио односима између Хрватске и Србије, који су, каже, били напредовали након инаугурације предсједнице Колинде Грабар Китаровић, на којој је био и српски премијер Александар Вучић.

Ни ове године неће присуствовати обиљежавању “Олује”

Милорад Пуповац рекао је у емисији “Интервју недјеље” Хрватског радија да ни ове године не намјерава да учествује у прослави годишњице хрватске војнополицијске акције “Олуја”.

“У Вуковар идемо и онда када нас гледају попријеко, било с Хрватске, било са српске стране”, рекао је Пуповац, пренијела је Хина.

“Кад је посриједи Книн, онда кад се буде с нама разговарало о томе шта то значи за Србе, шта значи страдање и прогон Срба и када будемо осјетили да се то слави као пројект мира, с пуном свијешћу осуде политике која није хтјела да тамошње српско становништво остане и која није допуштала да се врати, онда ћемо то моћи заједно да радимо”, рекао је Пуповац.

Пуповац не подржава именовање посебног савјетника предсједника Републике за холокауст.

“Именовати савјетницу за холокауст, а истовремено не изрећи јасне ставове о порукама какве шаљу поједине странке чланице коалиције која је бирала предсједницу, које су, нажалост, екстремно десне странке проусташке провенијенције, то не може бити добра порука”, рекао је Пуповац.

Према његовом мишљењу, непотребно је и најављено оснивање вијећа за домовинску безбједност, а сматра и да у  том вијећу не би требало да буду генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Осудио је и уклањање бисте некадашњег југославенског предсједника Јосипа Броза Тита из Канцеларије предсједнице Хрватске на Пантовчаку

“Бити у кући Јосипа Броза Тита на Пантовчаку, а њега избацити из исте те куће није особит пројект”, изјавио је Пуповац и додао да о Титовим слабостима треба критички говорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана