Пуповац: Наставе ли Милановић и Пленковић свађу, нек не долазе

Танјуг
Foto: Архива

ЈАСЕНОВАЦ - Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац поручио је предсједницима Републике и Владе, Зорану Милановићу и Андреју Пленковићу, да, наставе ли свађу, не долазе у Јасеновац на сутрашњу државну комеморацију у знак сјећања на жртве усташког логора.

"Ко год мисли сутра доћи и наставити такву свађу, срамотну свађу каква се догодила јуче и каква се догађа већ мјесецима, онда нема потребе да долазе у Јасеновац, јер на том мјесту не треба се свађати ни са ким, ни са потомцима партизана, ни са потомцима усташа", нагласио је Пуповац, који је у изасланству Српског народног вијећа био на литургији у Млаки и Крапју поводом Дана пробоја логораша у Јасеновцу.

На новинарско питање како тумачи актуелни однос између предсједника и премијера, изразио је наду да се свађа сутра неће поновити, "јер ако се догоди то што било јуче, боље би било да нико не дође. То је и моја порука", пренијела је Хина.

"То мјесто мора бити место помирења, и жртве морају бити комемориране у смислу стварања мира у овој земљи и измирења међу људима", истакао је Пуповац.

Поздравио је закључке са недавног састанка с премијером и потпредсједницима Владе и надлежним министрима, на којему су, рекао је, расправљена питања састављена у документу "Десет тачака о Јасеновцу" и другим питањима односа према жртвама усташког режима и њихову статусу, као и односу према усташком покрету у Хрватској.

Пуповац је нагласио да је тај састанак "дошао у задњи час", а да није дошао, истакао је, раслојеност у друштву била би још већа, па га је зато оцијенио као један од најуспјешнијих и најконкретнијих до сада по свим питањима о којима се дискутовало.

На трагу договора о санкционисању величања усташког и других нацистицких режима, навео је како су учесници тог састанка на трагу договора и опредјељености да се установи механизам санкционисања оних који велицају усташки режим или било који други нацистицки режим као што је био четнички или неки трећи.

"Усагласили смо се да ћемо ићи тражити рјешење. Нећу говорити које је то рјешење могуће и спомињано, јер то је ствар коју још треба расправити. На том састанку постигнут је напредак и у том погледу", поручио је Пуповац.

Новинаре је интересовало зашто представници јеврејске заједнице неће учествовати на државној, већ на комеморацији 28. априла, а Пуповац је рекао да је свако без договора одлучио да заузме један дио комеморације, према властитом одабиру.

Најавио је да ће, уз сутрашњу, учествовати и на тој комеморацији коју организије координација јеврејских општина.

"То што представници јеврејског народа неће доћи, не треба никоме замјерити", истакао је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана