Пуповац: Напади на мене нису ништа ново

Тањуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је данас за Тањуг да напади на њега и пријетње смрћу нису ништа ново.

Коментарисући графит који је освануо на улазу у Госпић, а на којем су нацртана вјешала и исписано презиме Пуповац, подсјећа да се то догађају “било у реалном јавном простору било у виртуелном јавном простору преко друштвених мрежа и на различите друге начине”, те каже да је то нешто на шта је обевазан да стекне отпорност.

Додаје, међутим, да се нада да ће државне институције и јавност осудити такав чин, “баш као што је то током јучерашњег дана урадио добар дио медија”.

Како је навео, ти се напади понављају и они јесу чин мржње и чин позива на најгоре могуће насиље, односно позив на убиство.

Пуповац је рекао да политичке странке у Хрватској међу којима и хрватска Странка права којој припада градоналчелник Госпића Карло Старчевић, а које имају ту врсту идеологије и ту врсту става, који није далеко од оног што се исказује овим графитом, шаљу поруке које подстичу људе који су аутори оваквих графита да то слободно раде.

Према његовим речима, ствар је у томе да заиста постоји опака “филоусташка десница” у Хрватској којој су Срби мета, којој је сваки лидер Срба који је у Хрватској демократске оријентације заправо сметња и т само зато што заговарају права Срба, зато што желе толерантно друство, “зато што се супротстављају онима који у Хрватској уводе политику филоусташтва, симболе који иза тога стоје и наравно истрорију цијелог тог покрета и режима који је Хрватској постојао”.

Пуповац је рекао да му није познато да је ико из државног врха реаговао, осим што је премијер Андреј Пленковић реаговао на говор градоначелника Вуковара који шири лажи у вези са улогом Срба, њихових представника и припадника Српске заједнице.

“Користим ову ријеч намјерно јер је ријеч о свјесној лажи и свјесној обмани да ми тражимо да Срби сами себе пописују и да онда могу чинити све да се попише што је могуће више Срба независно од тога да ли живе у Вуковару ли било којем другом граду или не, то је чиста лаз, груба лаж и увредљива лаж”, казао је Пуповац.

Наводи да се то апсолутно чини у намјери да се Србима заправо онемогући да се попишу, да их је што је могуће мање у Хрватској и то “након толиког времена у којем је толики број Срба, стотине хиљада Срба морало да напусти Хрватску у ратним околностима и околностима пријетњи по њихову сигурност и њихов живот”.

Наводи и да су се неки људи на попису 2011. под притиском изјашњавали као припадници хватске православне цркве, која, додаје, не постоји, а што, тврди, представља удар на слободу вјероисповести, а истовремено удар на припаднике српске заједнице и њихову слободу изјашњавања.

“Ми ћемо наћи начин да се у наредним данима додатно супротставимо таквим трендовима јер они нису допуштени ни по важећим законима у Хрватској”, поручио је Пуповац.

Пуповац каже да је питање несталих једна од топ политичких тема у међусобним односима између Хрватске и Србије, о чему је на Међународни дан несталих као председник и СНВ упутио јавну изјаву и позвао и Хрватску и Србију да податке о несталима још једанпут ускладе и информације, те поручује да се то никако не може рјешавати политичким препуцавањем, него за столом, можда и уз асистенцију међународног Црвеног крста.

Код питања имовине, додаје, доста је тога рјешено кад су у питању приватна лица, процес јос траје када су у питању људи који су носиоци станарских права, нажалост споро, али тече.

“Створили смо боље услове за откуп станова, сада људи могу са много мање муке у осигуравању докумената и по много повољнијим околностима купити станове за које имају уговоре, а оно што је остао проблем јесте,наравно,друштвена имовина, имовина друштвених предузећа и Србије и Хрватске за које треба поново сјести и о томе разговарати”, истакао је Пуповац.

Испричао је и да је био дирнут посјетом Вису, где је у селу Жена Глава које се налази на подручју града Комиже, а где је било сједиште главног стаба НОВ Југославије и где је оближњој пећини донијета одлука о потписивању споразума Тито-Шубашић, било и сједиште кључних медија - Омладинске искре, Слободне Далмације и Тањуга.

“За Слободну Далмацију и за Омладинску Искру сам знао, али за Тањуг нисам знао. Захваљујући једном од активиста који су учествовали у томе, једном Бразилцу који живи на Вису, он ме је упутио на Тањуг.

Каже да постоји и споменик Тањугу, истина дијелом оштећен, али додаје да се лако може санирати.

“Веома смо заинтересовани да заједно са вама разговарамо и заједно са властима које су тамо, разговарамо о томе како да тај споменик тој важној агенцији, тој важној институцији која је основана у том гигантском ослободилачком покрету уз спомоћ савезника на том острву, како да му дамо достојан статус и достојно стање које овога тренутка нажалост нема”, навео је Пуповац.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана