Пуповац: Мамић је одавно требало да буде у затвору

Агенције
Пуповац: Мамић је одавно требало да буде у затвору

Загреб - Потпредседник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац каже за “Блиц” да је Здравко Мамић, извршни предсједник Фудбалског клуба Динамо, одавно требало да законски одговара.

Мамић, који је се терети да је подстицао на насиље и мржњу, због чега је једну ноћ провео у притвору, пуштен је да се брани са слободе.

Шовинистичка изјава Мамића који је у петак за Жељка Јовановића, министра науке, образовања и спорта у Влади Хрватске, рекао да је увреда за хрватски мозак која има очњаке из којих излази крв и да као Србин мрзи све што је хрватско, наишла је на осуду и премијера Зорана Милановића и Ива Јосиповића, предсједника Хрватске.

То, ипак, није било довољно да и Мамићев клуб осуди тај скандалозни испад.

Уз ограду да не располаже пуним информацијама, иако су сви медији пренијели Мамићев шовинистички шоу, Динамо је чак навео да Мамић није приведен, већ да је само позван на информативни разговор.

- Када би се Јосиповићево и Милановићево „тренирање строгоће” на Здравку Мамићу примјенило на Жељку Јовановићу, он би већ давно био на доживотној робији - стоји у саопштењу које је потписао Томислав Марчинко, директор за односе с јавношћу Динама, а од којег се клуб касније нејасно оградио.

Марчинко је без двоумљења стао у одбрану увреда које је изнио Мамић.

- А што се тиче Мамићеве констатације како није нормално да у Хрватској Србин буде министар образовања, питајте у Њемачкој може ли министар образовања или одбране да буде Француз! Или у Србији Албанац, у Грчкој Турчин, у Израелу Палестинац - навео је Марчинко.

Пуповац, српски посланик у хрватском сабору, наводи да ово није први пут да Мамић има испаде било према националним мањинама било према новинарима.

- Да је којим случајем функционисала власт и закон, он је одавно требало да буде законски санкционисан, за ту врсту преступа у Хрватској је предвиђена затворска казна - каже Пуповац.

Он не вјерује да Мамићев испад има везе са предстојећом утакмицом Србије и Хрватске у Загребу.

- Ријеч је о сукобу Мамића са Јовановићем, који траје откад је министар кренуо са рашчишћавањем ствари у фудбалу - оцјењује Пуповац.

Ништа мање скандалозни од Мамића нису били ни његови адвокати, а један од њих Анте Мадунић је саркастично рекао да Мамић може да очекује “смртну казну стрељањем ујутро у шест и 30”.

Мамићу пријете до три године затвора.

Изабела Нина Краус, богаташица из Њемачке која тврди да је пријатељица породице Мамић, у петак увече је долетјела приватним авионом у аустријски град Салцбург, а одатле ју је возач довезао до Загреба да би платила кауцију за Мамића уколико му буде одређена.

Мамићеви испади

1. 2002. године новинару Дубравку Сушецу обећао је да ће га појести мрак, а извјештачима који су пратили судски процес против њега псовао мајку и пријетио да ће их заклати ако још нешто напишу;

2. 2007. године вербално је напао двојицу навијача на загребачком аеродрому, оптуживши их да „заведени Србин и муслиман руше Хрватску”;

3. 2010. године пријетио је новинару Боруту Шипсу уз ријечи “Набијем те на к...! Кретену! Кад не будем више у Динаму, разбићу те ко мачку! Ђубре једно покварено...! Разбићу ти столицу о главу!”;

4. 2011. године провео је ноћ у затвору због кривичног дјела спречавања службеног лица у обављању дужности на утакмици Динамо - Малме, а на крају је кажњен само због ремећења јавног реда и мира;

5. 2011. године вербално је напао и отерао тренера Вахида Халилхоџића, уз псовање “муслиманске мајке”.

Ружа Томашић: Хрватска за Хрвате

Након Мамића, шовинистички испад имала је и Ружа Томашић, предсједник Хрватске странке права „Др Анте Старчевић” и кандидат за посланика у Европском парламенту, која тврди да је Хрватска за Хрвате, а да су остали гости.

- Она није само кандидат на листи коју предводи Хрватска демократска заједница већ је и потпредсједник Одбора за људска права и права националних мањина Сабора, што је много већа срамота - каже Пуповац.

Премијер Милановић је питао Томашићеву да ли Хрвата дефинише мржња према Србину и додао да је то зло и да то није Хрватска.

Мамић: Странац не може бити министар

Спортски директор Фудбалског клуба “Динамо” из Загреба Зоран Мамић изјавио је да његов брат Здравко, који је на националној основи вријеђао хрватског министра Жељка Јовановића, није подстицао на мржњу, већ сматра да на тој функцији не може бити странац.

- Да је наш министар Енглез и Француз он би исто рекао, јер сматра да министар не може бити странац. У том контексту је изречена изјава, значи кроз никакву мржњу према српском народу и српској мањини - рекао је Зоран Мамић новинарима.

Он каже да стоји иза сваке братове ријечи и да је породица сретна и поносна на њега.

Извршни предсједник “Динама” Здравко Мамић пуштен је јуче да се брани са слободе од оптужби да је увредама на рачун хрватског министра науке, образовања и спорта Жељка Јовановића и српске мањине јавно подстицао на насиље и мржњу.

Мамић је у петак у радијској емисији рекао да Јовановић “мрзи све хрватско”, да је “увреда за хрватски мозак” и да “као Србин који никада није радио у просвјети и спорту не може да води тај најважнији ресор у Хрватској”.

Из загребачког Општинског државног тужилаштва раније је саопштено да је Мамић путем радија јавно подстицао на мржњу према министру Јовановићу, истовремено исказујући изразиту нетрпељивост и подстичући на мржњу према свим припадницима српске националности.

Ове изјаве, упозоравају из тужилаштва, додатно добијају на тежини уочи фудбалске утакмице између репрезентација Хрватске и Србије и изазивају бојазан да ће довести до нереда и ремећења јавног реда и мира.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана