Пуповац: Континуирани напади на младе припаднике српске заједнице

Срна
Пуповац: Континуирани напади на младе припаднике српске заједнице

ВУКОВАР - Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац рекао је да напади организованих група младих људи хрватске националности на младе припаднике српске заједнице у Вуковару и околини трају у континуитету више од годину дана, а у различитим појавним облицима покушани су бити проширени и на цијелу Хрватску.

"Изгледа као да неко жели изазвати међуетничке сукобе у рату тешко страдалом граду и ратним страдањем дубоко трауматизираним његовим становницима. Док се у Книну и другим мјестима гради политика помирења овдје у Вуковару жели се уништити прије 24 године започета и стварана политика помирења, а у Книну компромитовати и по могућности зауставити", оцијенио је Пуповац на ванредној конференцији за новинаре због синоћњег напада на двојицу српских младића у Вуковару.

Он сматра да није на вријеме препознато о чему је ријеч, те истиче да се ради о насиљу са политичком позадином и спонзорством.

Пуповац је оцијенио да они који то чине, свјесно или несвјесно, настоје претворити Вуковар од мјеста посебног пијетета у мјесто међуетничког, али и политичког сукобљавања.

Зато, сматра Пуповац, то није више питање полиције, већ свих који чувају уставни поредак и норме међународног поретка које је Хрватска прихватила као своје, преноси "Индекс".

"Одлучили смо сазвати конференцију и због напада прије три дана и синоћњег, као и покушаја јутрошњег који је полиција спријечила", навео је Пуповац.

Он је поручио да је СДСС дошао рећи људима да се не плаше оних који се служе политиком сукоба да би се на различите начине одржали на власти и покушали супротставити уставним вриједностима Хрватске.

Пуповац је суграђанима хрватске националности поручио да припадници српске заједнице неће учинити ништа да би се они осјећали несигурно и замолио их да се створе претпоставке да млади Срби имају право на мир, безбједност, слободу кретања и избора.

Заступник СДСС-а у Хрватском сабору Драгана Јецков рекла је да ће Клуб СДСС-а искористити заступничку могућност и покренути поступак измјене Закона о прекршајима против јавног реда и мира уз пооштравање санкција, ради превенције и заустављања оваквих и сличних активности.

"Ноћни живот у Вуковару има горак зачин који се зове међунационалну сукоби. Тако је било и синоћ када су младићи српске националности стали пред пекаром, а иза њих из два аутомобила изашла је група људи тридесетих година, те је све завршило разбијеним флашама, аутомобилом и главама, па потом полицијским увиђајем, болницом и забринутим родитељима", навела је Јецков.

Полицијска управа вуковарско-сријемска извијестила је јутрос о синоћњем нападу на двојицу младића, не наводећи мотиве, нити националност учесника, а у додатном полицијском саопштењу навела да је у току истрага и да су приведене двије особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана