Пуповац: Ко говори о хрватско-српској коалицији не зна баш ништа

Танјуг
Пуповац: Ко говори о хрватско-српској коалицији не зна баш ништа

ЗАГРЕБ - Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и посланик у хрватском сабору Милорад Пуповац изјавио је да се Хрватска "у једном тренутку превише нагла у правцу екстремних, авантуристичких политика" и да они који политику актуелне владе називају хрватско-српском коалицијом "не разумију баш ништа".

- Не разумију шта им се пред очима догађа и шта се догађа у Хрватској, а и не знају шта је хрватско-српска коалиција, јер да знају с поштовањем би о томе говорили. То смо заборавили и овдје неки људи олако подстичу мржњу према припадницима српске заједнице и према влади која то не заслужује - рекао је Пуповац у хрватском парламенту.

Додао је да се нада "да смо научили да би повратак на неконсолидовану политику земље, на политички авантуризам у земљи био још један изузетно опасан процес".

Пуповац је говорећи о годишњем извјештају хрватског премијера Андреја Пленовића о раду Владе рекао да Хрватској не треба ширење мржње, подстицање радикализма и псеудосуверенизам.

Истакао је да се у Хрватској још увијек његује националистички патриотизам насупрот уставног патриотизма.

Споменуо је одлазак потпредсједника хрватске Владе Бориса Милошевића у Книн на прославу акције "Олуја" у августу, рекавши да то није била једноставна одлука и да се тај потез данас омаловажава.

За Србе у Хрватској, истакао је, постоје три важне компоненте њиховог идентитета, а то су слободарство, уставни патриотизам и антифашизам.

На Пуповчево излагање супротно Пословнику реаговао је суверениста Хрвоје Зекановић, рекавши да на прославу "Олује" иде "с радошћу јер је на тај дана пала САО Крајина и четници" и да коме је тешко због тога, "нек не иде у Книн".

Рекао је и да никад неће заборавити да су "припадници заједнице Милорада Пуповца покренули оружану побуну".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана