Пуповац: Још се не зна да ли ће СДСС бити у Колони сјећања

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Још није познато да ли ће представници Самосталне демократске српске странке (СДС С) учествовати ове године у Колони сјећања у Вуковару, рекао је предсједник те странке, која је дио владајуће коалиције, Милорад Пуповац.

"Не знам хоћемо ли ићи у Вуковар. Не знамо ни како ће изгледати споменути догађај. Такође, ни са ким, досад, нисмо разговарали о томе, и то је све што у овом тренутку могу да кажем", рекао је Пуповац за загребачки Јутарњи лист.

Пуповац је прошле године у Вуковару био дан прије Колоне сјећања јер су градоначелник Иван Пенава и радикални десничари недјељама слали поруке против његовог учешћа.

Том приликом је Пуповац положио у Дунав венац за Србе који су убијени уочи почетка избијања оружаних сукоба, потом за рањене, болесне и запосленике вуковарске болнице који су заробљени и убијени на Овчари, а делегација Српског народног вијећа је у цркви Св. Николаја запалила свијеће "за све људе који су страдали у ратном периоду у Вуковару и његовој околини".

Упркос корона вирусу и многим упозорењима да се ове годне одустане обиљежавање Дана Вуковара 18. новембра, влада Хрватске је одлучила да у Колони сјећања може бити највише 500 људи.

Национално координационо тијело је у том смислу промијенило наредбу према којој се мјера ограниченог броја особа на окупљањима не односи када је ријеч о обиљежавању одређених догађаја током државних празника.

Иначе, први пут ове године Дан сјећања на вуковарску жртву се у Хрватској обиљежава као државни празник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана