Пуповац: Јасно осудити обнављање усташтва

Срна
Пуповац: Јасно осудити обнављање усташтва

Београд - Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ у Хрватској Милорад Пуповац очекује да се у Хрватској јасно осуди обнављање усташтва у данашњим околностима.

Пуповац је рекао да жели да се осуди када неко уништава антифашистичке споменике као што су они посвећени хиљадама убијених у шуми на истоку Загреба, када неко напада припаднике ромске заједнице у Загребу, када неко дјеци на вјеронауци пушта филм Јакова Седлара о Јасеновцу који је чиста лаж, фалсификат и ревизија...


Он је за Радио-телевизију Србије навео да је оживљавање усташтва у Хрватској постало препознатљиво у протекле три године, а да данас само ескалира.

"Данас они који говоре говором мржње, посежу за насиљем, они су са маргина ушли у мејнстрим, постали дио естаблишмента", упозорио је Пуповац.

Пуповац је подсјетио да је 5.000 до 6.000 људи марширало у Загребу на Савјет за електронске медије, скандирало "За дом спремни", а предсједника Савјета Мирјану Ракић тјерају у Србију само зато што је српског поријекла.

"Шта је то? То је фашизам на улици, то је рушење државних институција. Ако у томе учествује потпредсједник Сабора, ако нема адекватних реакција, то је напад на слободу медија и припаднике мањине", рекао је Пуповац.

Коментаришући став хрватског министра културе Златка Хасанбеговића да они који говоре о ревитализацији усташтва имају свој интерес, Пуповац је рекао да власт не жели да уради оно што треба за повратак избјеглих, повратак имовине, обнову кућа, поштено кажњавање ратних злочина, исплату пензија.

"Када то тражите називају вас етно-бизнисменом. Када они говоре о тоталитаризму морају да схвате да сами ходају у чизмама тоталитаризма", навео је Пуповац.

Поводом данашњег обиљежавања страдања у Јасеновцу, он је поновио да се представници Срба нису лако одлучили да не учествују на службеној комеморацији Хрватске и да је то за њих болна чињеница.

"Ми се нисмо лако одлучили на тај корак, али морали смо то да урадимо да бисмо сачували оно што су основне вриједности, не само антифашизма, него и страдања људи у Другом свјетском рату од режима који је био профашистички. Власт није хтјела да слуша", рекао је Пуповац.

У Јасеновцу се данас одржава службена комеморација жртвама усташког логора Јасеновац.

Церемонији под покровитељством хрватског парламента неће присуствовати представници Јевреја, Срба, ни антифашистичких организација који протестују због релативизације и оживљавања усташтва у Хрватској.

Тако се први пут у историји дешава да је обиљежавање годишњице пробоја јасеновачких логораша подијељено у најмање три комеморације.

Истовремено, у православној цркви у селу Млака, десетак километара од Јасеновца, гдје се некад налазио женски радни логор, овог јутра служиће се литургија за све жртве концентрационог логора, којој ће присуствовати Милорад Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана