Пуповац: Јасеновац и Блајбург не могу ићи заједно

Срна
Пуповац: Јасеновац и Блајбург не могу ићи заједно

Загреб - Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац поручио је да у вријеме када се негира постојање Јасеновца и његових жртава није реално очекивати да се каже да “то није ништа”, а да се истовремено његује мит о блајбуршком страдању.

“Те двије ствари не могу ићи заједно”, тврди Пуповац.

Пуповац је објаснио и због чега се жеља хрватског премијера Андреја Пленковића за једном комеморацијом у Јасеновцу ни ове године, по свему судећи, неће остварити, преносе хрватски медији.

Он је указао на питање негационизма и радикалног историјског ревизионизма некога ко би хтио потпуно окренути историју Хрватске у 20. вијеку.

Пуповац је затражио и промјену “комеморативне праксе”, јер сматра неприхватљивим да се за меморијални центар Јасеновац издваја два милиона куна, а за онај у Вуковару 40 милиона куна.

Он је додао да се мора разговарати и о томе да сви основци иду у Вуковар, а да Јасеновац годишње посјети више ученика из Италије него из Хрватске.

Пуповац је напоменуо да је његова недавна пријетња о изласку из владајуће коалицији била озбиљна.

Он је истакао да су насртаји на уставне и демократске вриједности од екстремних десних, историјски поражених снага у Хрватској, постали преснажни у протеклих годину и сувише се раширили у политичком и јавном простору.

Према његовим ријечима, проблем је у сукобу између политика које желе рестаурирати вриједности које нису демократске.

Пуповац је рекао да учешће његове странке на предстојећим европским парламентарним изборима за Србе има еманципацијски и ослободилачки карактер, те да ће фокус ставити на успјех листе и оних који су на њој, а мање на свој успјех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана