Пуповац: Хрватско правосуђе на потезу

Танјуг
Пуповац: Хрватско правосуђе на потезу

Загреб - Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац упозорио је да су хрватске правосудне институције до сада функционисале минимално или никако када су у питању злочини над Србима, преноси Танјуг.

Он је изјавио да вјерује да ће хрватске правосудне институције почети да функционишу.

Послије недавне ослобађајуће пресуде у Хагу хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, од хрватског се правосуђа очекује интензивније процесуирање ратних злочине над Србима након акције “Олуја, рекао је Пуповац у интервјуу Хрватском радију.

- Вјерујем да ће наше правосудне институције профункционисати. До сада нису или су функционисале минимално по логици - направи што мање и што касније и осуди што мањом казном када су у питању злочини над припадницима српског народа - казао је предсједник СНВ.

Према његовом мишљењу, треба изнаћи модалитет суживота, али “не мијешање костију, што је (први хрватски предсједник Фрањо) Туђман предлагао за Јасеновац”.

- За то је потребан саговорник - рекао је Пуповац који тврди да у хрватској постоје институције које се томе противе.

- И на страни хрватског народа постоје важне институције које не дају да се то мијења, већ да се држи тако као важан инструмент у контроли свијести и сјећања људи. Потребно је другачије говорити о прошлости, о томе колико је Влада у Загребу заправо била блиска Влади у Београду - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана