Пуповац: Хрватска неосјетљива према Србима

Срна
Пуповац: Хрватска неосјетљива према Србима

Београд - Предсједник Српског народног вијећа и посланик у Хрватском сабору Милорад Пуповац рекао је да ангажовање Анте Готовине и Младена Маркача у Вијећу за националну безбједност показује неосјетљивост Хрватске и нове предсједнице према српским жртвама.

Пуповац је поводом најаве хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић да ће Готовина и Маркач, којима се судило за ратне злочине над Србима, постати државни савезници за безбједност, оцијенио да овај потез показује у којој мјери је тема ратних злочина и даље присутна као политичко оптерећење у односима Србије и Хрватске.

Пуповац је рекао и да ова одлука показује у којој мјери тема ратних злочина “загађује међудржавне и међуполитичке односе” двије земље.

“Оно што је у случају међусобних оптужби за геноцид утврдио Међународни суд правде, а то је да су и Србија и Хрватска криве, очигледно није у свијести представника власти. Ако желе да избјегну ново загађење односа и нове ратне поруке, обје земље ће морати да посвете више пажње жртвама, али не само жртвама са своје стране, као што је Хрватска недавно урадила због Шешеља, већ и српским жртвама”, нагласио је Пуповац.

Пуповац је за “Блиц” рекао и да је сигуран да би се о именовању двојице генерала за савјетнике посветило много мање пажње, “да су злочини за вријеме и послије 'Олује' процесуирани и да су из Загреба послате поруке одговорности”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана