Пуповац: Држава не смије устукнути пред безакоњем у Вуковару

Aгенције
Пуповац: Држава не смије устукнути пред безакоњем у Вуковару

Загреб - Саборски заступник СДСС-а Милорад Пуповац изјавио је да држава не смије устукнути пред безакоњем и онима који уништавају државну имовину, коментирајући данашње онемогућавање постављања плоча с двојезичним натписима, на латиничним и ћириличном писму, на тијелима државне управе у Вуковару.

Данашњи догађаји у Вуковару, сматра, поруке су нетолеранције и позива на насиље, а "стигматизирање ћириличног писма" назвао је срамотним.

У Вуковару су демонстранти уклонили рано јутрос постављене двојезичне плоче на латиничном и ћириличном писму на зградама Порезне управе, Полиције и Канцеларије државне управе. Током пријеподневних протеста повријеђена су четири интервентна полицајца.

"Мислим да су и влада и локална самоуправа и представници српске заједнице показали довољно разумијевања и стрпљења за примјену закона. Наставак дјеловања оних који се противе провођењу закона, Устава, европских обвеза у питањима остваривања језичних права мањина представља озбиљну тешкоћу и озбиљан проблем око којега очекујем да ће се окупити све странке, а државне институције дјеловати у складу са својим овластима", рекао је Пуповац упитан за коментар вуковарских догађаја.

Спрјечавање провођења закона, напади на службене особе, уништавање државне имовине и слање порука нетолеранције и порука позивања на насиље не само да не припадају демократским друштвима, него су поруке које, осим што изазивају забринутост, требају бити предмет врло озбиљних реакција, поручио је.

"Требају бити предмет врло озбиљних реакција јавности, људи који су доносили законе - а доносили су их политичке странке од ХДЗ-а до СДП-а - и од људи којима је законитост и уставност на првом мјесту и изнад којих не постоји никаква друга воља нити икаква друга сила", нагласио је.

Што се тиме стигматизирања ћириличног писма као непријатељског писма, писма агресора, то је напросто срамота, поручио је саборски заступник СДСС-а подсјетивши да је ћирилично писмо "историјско писмо доброг дијела словенских народа, од којих један дио сједи у Европском парламенту и са собом га је унио као једно од службених европских писама".

"Да се ћирилично писмо, као једно од историјских писама хрватског народа, проглашава таквим то је знак много већих проблема и много веће тешкоће од поштивања закона, јер је очито ријеч о покушају да се елементи цивилизацијских разлика међу словенским народима, овом случају између Хрвата и Срба, уносе као елементи додатног сукобљавања и додатних подјела", оцијенио је.

Држава не може устукнути пред безакоњем нити пред онима који поступају противзаконито и уништавају државну имовину, закључио је Пуповац оцјењујући да "све политичке странке у Хрватској требају позвати на поштивање законитости јер су оне те које су те законе донијеле". "И требају позвати на провођење закона без изузетка, свугдје гдје за то постоје законске претпоставке", рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана