Пуповац: Долазак Дачића и Жигманова почетак нормализације односа

Танјуг
Пуповац: Долазак Дачића и Жигманова почетак нормализације односа

ЗАГРЕБ - Предсjедник СНВ-а, лидер СДС С и посланик у хрватском сабору, Милорад Пуповац, истакао је данас да је посjета двојице министара Ивице Дачића и Томислава Жигманова Загребу, на Бадњи дан, изузетно значајна за српску заједницу, наводећи да је то важно и за почетак нормализације односа између Србије и Хрватске.

"Сасвим сигурно да то представља не само симболичан гест, него и садржајан гест и радну посjету која ће се вjероватно дефинисати у сусрету (министра Дачића) са његовим колегом Радманом Грлићем", рекао је Пуповац за Танјуг.

Он је истакао да су Хрватска и Србија двије кључне земље западнобалканског простора од којих, како је рекао, зависи што-шта.

"Зависи динамика проширења Европске уније, зависи обнова повјерења, стабилност значајног дијела простора бивше Југославије и уопште Западног Балкана, а наравно зависи и спремност да се рјешавају отворена питања која у односима двије земље постоје", навео је Пуповац.

Према његовим ријечима, важно је да Загреб и Београд имају ђалог око свих питања која се тичу и енергије, економских односа, али и опште стабилности на Балкану.

Ту су, како је казао, и питања несталих лица током ратова 90-тих, суђења за ратне злочине и других правних ствари које су резултат ратног насљеђа, као и питање политике сјећања која често представља извор сукобљавања.

"Имамо и питање граница, а једнако је ту и питање на који начин двије земље могу сарађвати у другим питањима која су специфична за Западни Балкан", рекао је Пуповац.

Коментаришући именовање Томислава Жигманова за министра у Влади Србије, Пуповац је рекао да је јако значајно да је након толико година хрватска заједница добила прилику да буде виђена и да може да учествује у влади, додајући да то има симболичну тежину у односима Београда и Загреба.

Сматра да је први резултат тог именовања управо предстојећа посјета Жигманова и Дачића Загребу.

Када је ријеч о попису становништва у Хрватској и мањем броју Срба, Пуповац је рекао да је тај попис имао и неке слабости које су бациле сумњу на поузданост података у неким аспектима, не само што се тиче етничког, већ и вјерског изјашњавања.

Он је рекао да је у посљедњих 10 година вођена негативна кампања против ћирилице и пописа становништва, оцјењујући да је учињено све да тај попис "има резултат какав има".

"Не само због економских миграције, већ и политичких притисака и снага у Хрватској који жве на томе да одржавају непријатељство према Србима и да ћирлицу сматрају непријатељским писмом", оценио је Пуповац.

На питање шта српска заједница може да учини да се заустави пад броја Срба у Хрватској, Пуповац одговара да треба мијењати атмосферу.

"Отопљавање односа је један од начина како се та атмосфера може мијењати", подвукао је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана