Пуповац: Дјечје гробље мора бити мјесто помирења

Танјуг
Пуповац: Дјечје гробље мора бити мјесто помирења

СИСАК - Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је на комеморативном скупу за дјецу умрлу у прихватилиштима усташког Дечјег когора у Сиску да то мјесто "мора да постане мјесто помирења људи који различито мисле".

На комеморацији на Дечијем гробљу у Сиску овог пута је било мање људи него претходних година из епидемиолошких разлога, а нису присуствовали представници српских удружења из Србије и Босне и Херцеговине, пренијела је агенција Хина.

Уз предсједника СНВ-а Милорада Пуповца, као гости, поздрављени су представници амбасаде Републике Србије у Хрватској, као и сисачка градоначелница Кристина Икић Баничек.

Комеморативни скуп је почео православним вјерским обредом за покој душа жртава логора - парастосом, који је служио сисачки парох Веселин Ристић.

"Нашом молитвом свједочимо како ове невине жртве нису заборављене. Овдје нисмо дошли да некоме судимо, него да свједочимо о страшним догађајима, како се никад и нигдје не би поновили. Питамо се како неко може негирати ова дјела", рекао је Ристић.

Присутнима се у име СНВ-а обратила Анета Владимиров, која је прочитала одломак из књиге Наташе Матаушић "Диана Будисављевић - заборављена хероина Другог светског рата", који се односи на сисачки Дјечји логор.

Тај одломак говори о великим заслугама сисачког учитеља Анте Думбовића у спашавању и удомљавању српске дјеце из логора, због чега је био на сталном удару усташке управе логора, а два пута био и пријављиван Усташкој надзорној служби. Његовом заслугом, како пише у књизи, сачињена је и сачувана вриједна документарна грађа, која приказује стварну слику о логору.

Стихове је на свечаности рецитовала загребачка основка Софија Лалић.

Хина наводи да је за пола године постојања Дечјег логора у Сиску, кроз њега прошло око 6.500 дјеце, од којих је, према информацијама Наташе Матаушић, због тешких услова живота и заразних болести, умрло 1.152 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана