Пуповац: Будућност Срба у Хрватској зависи од идентитетске политике

Политика
Пуповац: Будућност Срба у Хрватској зависи од идентитетске политике

Загреб/Београд - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац оцијенио је да будућност Срба данас у Хрватској, када све подсјећа на ратне деведесете, зависи у првом реду од јачања њихове институционалне, развојне и идентитетске политике.

- Уколико успију да ојачају ове три претпоставке своје одрживости, имаће будућност, а уколико не успију, будућност ће им бити неизвјесна - сматра Пуповац.

Он је навео да је ослобађајућа пресуда у Хагу хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу још једном подсјетила Србе у Хрватској на најгора искуства и на злочине почињене над њима.

- Неки кажу да су тиме још једном кажњени. То тек треба видјети да ли су кажњени они или они који су је (пресуду) доживјели као још једно ослобођење. Било како било, у мјери у којој то буду могли, Срби у Хрватској би требало да помогну да једно од тога изађе на видјело, јер и о томе зависи њихова будућност - навео је Пуповац у ауторском тексту у “Политици”.

Он наводи да данас у Хрватској живи изимеђу 200.000 и 250.000 Срба и да су они солидно организована заједница и да, уз Српску православну цркву, имају солидну институционалну основу за своју одрживост.

Апелационо вијеће Хашког трибунала 16. новембра је ослободило хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривице за прогон српског становништва из Книнске крајине 1995, поништивши првостепену пресуду којом је Готовина био осуђен на 24 године затвора, а Маркач на 18 година затвора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана