Пуповац: Антифашизам је под ударом ревизионизма

Танјуг
Пуповац: Антифашизам је под ударом ревизионизма

ДОЊИ СРБ - У организацији Српског народног вијећа (СНВ) у Србу је прослављена 82. годишњица антифашистичког устанка, а предсједник СНВ-а Милорад Пуповац поручио је да је антифашизам под ударом ревизионизма.

Он је истакао да је ревизионизам снажан и на нашим просторима, упркос чињеници да су кроз деценије које су услиједиле након антифашизма сви народи на простору бивше Југославије имали мир, просперитет и једнакост, пренијела је агенција Хина.

Говор је започео жељом да све жртве Другог  свјетског рата, Срби, Хрвати и Муслимани почивају у миру и "да их се свих сећамо с поштовањем".

Пуповац је позвао на минут ћутања за стотине недужних жртава усташког режима, побијених за три дана прије устанка у Доњој Суваји, у Осредцима, у Бубњу, Пишковцу и другим мјестима.

Пијетет је одао и жртвама Небљуса и Мељиновца код Доњег Лапца, гдје је побијено близу сто људи.

Пуповац је такође поручио да се треба сјетити и других недужних жртава као што су цивили из Бротња, који су страдали због одмазде за усташке злочине или, како је рекао “због идеје да су Хрвати генерално криви за све, без обзира на то што су то били старци и дјеца који су само остали код своје куће”.

 Пуповац се присјетио и Муслимана и Хрвата с друге стране границе, у БиХ, који су у збјегу страдавали у великом броју.

Говорио је и о покретачима устанка народа Лике и Кордуна, па је између осталог рекао да нема илузију да је могуће истином промијенити мишљење оних који тврде да је у Србу био четнички устанак.

Говорећи о конкретним именима, навео је да су устаници били прогресивне лијеве, тада комунистичке оријентације, освијештени антифашисти на челу с Марком Орешковићем и Гојком Половином, као и да је Половина у својим сјећањима изразио жаљење што су неки од устаника насрнули на људе у Бротњу, јер да су чинили све да се то не догоди”.

-Зато је овај народ имао и потребу да брани свој голи живот, али већ тада и идеју смјештања у европски и свјетски концепт отпора против фашизма, нацифашизма и њихових локалних квислиншких сарадника -  рекао је Пуповац.

Он је додао и да је важно да се то зна због будућности, јер је тај покрет објединио хрватски и српски народ у заједничкој борби, на пример Далматинце и Личане, а гледајући шире да је створио концепт европског и свјетског поретка.

Предсједник Савеза антифашистичких бораца Фрањо Хабулин казао је да су прославе годишњица у Србу потребне да би се одговорило “демонизацији Народно ослободилачког рата и врховног команданта Јосипа Броза Тита”.

Он је додао и да се против плимног таласа ревизионизма “морамо борити изношењем истине, да нам се због лажи неистомишљеника не би лепиле клеветничке етикете”, а у свом говору изнио је и образложио тврдњу да “без антифашистичких темеља данас не би било ни Хрватске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана