Пуне 32 године од некажњеног злочина над Србима у Задру

Срна
Пуне 32 године од некажњеног злочина над Србима у Задру

БЕОГРАД - “Задарска кристална ноћ” било је планско уништавање српске имовине, прогон и убиства Срба у Задру за које нико није одговарао ни 32 године након овог злочина, саопштио је Савез Срба из региона.

Линта је подсјетио да је на данашњи дан 1991. године почела “Задарска кристална ноћ” и да за тај масовни злочин над Србима у Задру нико није одговарао, што је један од многих доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији хрватске државне политике.

Из Савез Срба из региона траже да Тужилаштво за ратне злочине Србије коначно покрене истрагу и подигне оптужницу против одговорних за мучења, убиства и прогон Срба у Задру и планско уништавање њихове имовине.

“На данашњи дан 1991. године више од 2.000 хрватских шовиниста и екстремиста кренуло је у рушилачки и варварски поход на српску имовину по узору на нацистичку Њемачку и уништавање јеврејске имовине и то у по бијела дана”, подсјећа се у саопштењу.

Били су наоружани пиштољима, палицама, моткама, шипкама и камењем, пјевали су усташке пјесме и узвикивали усташке пароле. Међу њима је био и један број униформисаних полицијаца који су употријебили велику количину експлозива, наводе из Савеза Срба из региона.

У саопштењу се додаје да је Србима у Задру и околини седмицама раније пријећено на улицама, путем телефона и слањем писама на кућне адресе, а да је јавна тајна да су мјесецима раније локални одбори ХДЗ-а правили спискове српских кућа и осталих објеката које треба порушити.

Током 2. и 3. маја 1991. године у Задру и околини уништено је око 200 објеката у власништву Срба и Србије.

“Данима послије овог догађаја полиција и хрватске паравојне формације изводили су Србе из њихових станова, хапсили их по улицама и одводили у циглану поред Нина и на друга мјеста гдје су звјерски мучени, а многи су ликвидирани”, подсјећа се у саопштењу.

Убијање Срба и минирање српских кућа и привредних објеката настављено је током љета и јесени 1991. и у каснијем периоду.

“Од 1991. до 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила, а остало су припадници ЈНА. Са подручја Задра протјерано је више 10.000 Срба”, наводе из Савеза Срба из региона.

Према подацима градске Комисије за попис срушених кућа, у ужем дијелу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за вријеме рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана