Пуховски: Ове године сусрет Николића и Јосиповића

Блиц
Пуховски: Ове године сусрет Николића и Јосиповића

Загреб - Хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски сматра да би, упркос замрзавању односа Београда и Загреба након ослобађајуће хашке пресуде хрватским генералима, сусрет предсједника Србије и Хрватске требало очекивати у наредних годину дана.

Пуховски сматра да ће далеко највећа препрека развоју односа Загреба и Београда у наредних десетак година бити улазак Хрватске у ЕУ, јер ће Брисел тражити све тежи пролазак граница.

- Нервира ме што нико не говори да ће то озбиљно оштетити комуникацију и односе Србије и Хрватске, а о томе нема разговора ни између Београда и Загреба нити између Београда и Брисела - рекао је Пуховски за “Блиц”.

Он је истакао да Србија и Срби никада Хрватској у историји нису били мање важни.

- Хрватска је побједница у рату и за то је добила и међународно признање и нема потребу да се даље бави Србима, тако се барем то интерпретира у хрватској јавности - појашњава Пуховски.

Пуховски наводи да је премијер Србије Ивица Дачић у посљедње вријеме показао велики обрт ка реалном прихватању ситуације, али да, нажалост, његов колега из Хрватске Зоран Милановић има премало интереса за сусједе и Србију.

- Од њега не треба очекивати никакву иницијативу да се односи који су замрзнути покрену, али би од Јосиповића то могло да се очекује. Ти се односи неће сами од себе с прољећем отопити - рекао је Пуховски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана