Пуховски: Неодлазак државног врха на Банију је одлична вијест

Tanjug
Пуховски: Неодлазак државног врха на Банију је одлична вијест

ЗАГРЕБ- Аналитичар и професор Жарко Пуховски сматра да је одлична вијест то што се нико од представника државног врха данас неће појавити на Банији, на двогодишњицу од разорног земљотреса јер, како каже, то говори да имају стида.

    “Мени се чини да је то одлична вест”, каже Пуховски и објашњава:
    “Прво зато што изгледа да наш државни врх ипак има способност за стид. Напросто мора им бити неугодно да дођу  тамо кад ништа нису учинили, односно апарат који воде, држава није учинила ништа".
    
С друге стране, како каже, онај који нема никакву  одговорност за то, Зоран Милановић, би могао да оде тамо само да потпирује, јер чиме се иначи бави.
 
   Из неког разлога, додао је, данас је одлучио да ни то неће.
  
 "Не ради ништа друго, па не ради ни то ваљда због празника. Изгледа да је један смртни грех, злобу, заменио другим, леношћу. Због тога ми се чини да је то добра вест, све остало би било  пуно горе”, каже Пуховски за загребачку Н1 тв..
    
За премијера Андреја Пленковића обнова је огроман посао, каже Пуховски и додаје да он, поред ворђења државе, нема ни времена ни капацитета да то одради.
 
   Према његовим ријечима, обнове земљотресом погођеног подручја није било јер Хрватска нема бирократију.     
    “Обнова је показала неспособност владе и државног апарата да функционише у околностима које нису унапред припремљене. Они су научили да функционишу  у околностима који су обезбеђеи из Брисела из парламентарне већине...", рекао је Пуховски.
    
Хрватска, истиче, има велику администрацију и полушколоване чиновнике, непотизам, али немамо образовани, бирократски слој који је способан, без политике да управља државним и локалним пословима у складу са законским прописима.
  
 То је, каже, видљиво и из обнове у Загребу, гдје нису могли да се договоре да обнављају кварт  по кварт, па обнваљају кућу по кућу.
 
   “На примеру Загреба видимо колико је обнова потпуно неплански и нерационално рађена, а грубо речено на Банији има премало људи да би то било политички релевантно”, сматра Пуховски.
  
 За Петрињу је рекао да је једна јер је, каже, осим потреса имала и два потпуно неспособна градоначелника једног за другим и то је, сматра, катастрофа.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана