Пуховски: Хрватску нервира подршка Меркелове Србији

Срна
Пуховски: Хрватску нервира подршка Меркелове Србији

Београд - Политички аналитичар из Хрватске Жарко Пуховски сматра да је "фикс" идеја Запада да извуче Србију из "руских раља", а да Хрватску нервира то што њемачки канцелар Ангела Меркел подржава Београд.

Пуховски је рекао да је Меркелова у више наврата, од избјегличке кризе па надаље, показала подршку Србији и хтјела да хрватску институционалну предност, као чланице ЕУ, смањи у односу на Србију која то није.

"Жеља јој је да се изједначе позиције и да се Србија извуче и жруских раљаж. О томе је говорио и амерички потпредсједник Мајк Пенс недавно у Подгорици, а очигледно је свима њима то сада фикс-идеја", рекао је Пуховски за београдске "Вечерње новости".

Коментаришући тврдње Запада о руском утицају на Балкан, Пуховски је оцијенио да је Пенс рекао "једну потпуну бесмислицу да Русија уводи неку врсту нереда у овом региону".

"То носе САД, јер Америка мијења слику региона и то је у већини држава прихваћено, а у Србији није сасвим", рекао је Пуховски.

Он будућност српско-хрватских односа види као "фрустрирајуће полагано побољшање".

"Побољшање ће стално да заостаје за објективним потребама, а чињеница је да на обје стране имамо све већи дио популације који није заинтересован за националне сукобе", каже Пуховски.

На констатацију да се стиче утисак да се овогодишње обиљежавање "Олује" одржава "у мирнијој атмосфери и да су мање тензије између двије земље", Пуховски је оцијенио да су обје стране добиле једну врсту опомене из Берлина.

"А хрватска власт се нашла у позицији да више не контролише Книн и да мора да буде опрезнија него што је прије била. Зато су се, дијелом, говори држали само на тврђави а не на тргу а треба знати и да садашња власт има веома осјетљиву парламентарну већину", каже он.

Пуховски сматра да је и српска страна добила поруку из Берлина, а да и инагурациони говор предсједника Србије Александар Вучића и "све што је услиједило" показује да је одлучио да игра улогу лидера онога што је остало од Југославије, без Хрватске и Словеније.

"Прије свега, Вучић је одлучио да се понаша државнички", закључио је Пуховски.

Он је оцијенио да постоје услови да се затвори књига неспоразума између двије земље, прије свега због тога што нема скорих избора на обје стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана