Пуховски: Дјеца о усташама треба да уче на основу чињеница, а не пропаганде

Танјуг
Пуховски: Дјеца о усташама треба да уче на основу чињеница, а не пропаганде

Загреб - Политички аналитичар из Загреба Жарко Пуховски рекао је да су усташе дио хрватске историје и да би дјеца у школама о дјеловању њихових формација требало да уче на основу чињеница, а не пропаганде.

Он каже да је неприхватљиво да се о команданту усташке црне легије Јури Францетићу пише као о шармантном побједнику у часопису “Војна повијест”, који је хрватско Министарство науке и образовања препоручило као додатну литаратуру за школе.

- Не би био проблем ако би се у тексту о усташама наводиле чињенице, јер су усташе дио хрватске историје који треба учити, а не занемаривати, али, ако је ријеч о пропаганди, то је неприхватљиво - рекао је Пуховски за Танјуг.

Он истиче да би хрватско Министарство науке и образовања требало да предузме радикалне мјере и избацити тај мјесечник са пописа додатне литературе за школе.

Министарство науке и образовања Хрватске јуче је саопштило да је препоруку за коришћење часописа у школама издало бивше министарство у септембру 2011. године, када је министар био Радован Фукс и када је на власти био ХДЗ.

- Препорука је тада издата на основу позитивног мишљења Агенције за одгој и образовање која је имала увид у тада достављени број часописа који је био најављен као едукативно-историјски и научни - истичу у министарству.

Из овог министарства наводе да је од Агенције затражено да направи стручну анализу посљедњих неколико бројева часописа “Војна повијест”, који је специјално издање “Вечерњег листа, укључујући и посљедњи број са насловом “Усташка војница”.

Након што Агенција за одгој да стручно мишљење, Министарство ће преиспитати препоруку коју је издало бивше министарство.

За њих је, како су истакли, потпуно неприхватљиво да се на насловној страни часописа који би се требао користити у школама налази фотографија Францетића са усташким ознакама и наслов “Усташка војница - Почетни развој оружане силе Усташког покрета”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана