Птица приземљила авион за Београд

Vijesti.me
Птица приземљила авион за Београд

Тиват - Приликом слијетања на тиватски аеродрома, авион Монтенегро еирлајнса на редовној линији из Београда, јутрос око 9 часова је имао лакши судар са птицом.

Како незванично сазнају црногорски медији, птица је улетјела у десни мотор „ембраера Е-195“, али је авион упркос томе безбједно слетио на писту тиватског аеродрома.

У инциденту није причињена штета на ваздухоплову који је већ враћен у редован саобраћај.

Ипак, због потребе да мотор који је „прогутао“ птицу буде детаљно прегледан од стране механичара и техничке службе Монтенегро еирланса, авион је у Тивту непланирано провео скоро два сата, па је његово полијетање на редовној линији за Париз обављено са закашњењем од 1 сат и 50 минута. Због тога је дошло и до измјена у планираном дневном обиму саобраћаја за тај авион, па је његов вечерњи лет за Тиват отказан јер тиватски аеродром не ради након заласка сунца. Авион је стога преусмјерен за Подгорицу, а путницима из Тивта Монтенегро еирланса је организовао адекватан друмски трансфер.

Судари птица и авиона нису ријетке појаве у ваздухопловству, а ово није приви пут да авиони Монтенегро еирланса који саобраћају са аеродрома Тиват имају „блиске сусрете“ са птицама којих у околини тиватске ваздушне луке има заиста много јер је овдје поред осталога, и депоније смећа Ловања, те орнитолошки резерват Солила.

Најдрастичнији такав случај десио се 2011. када је Монтенеро еирлансов „фокер Ф-100“имао судар са орлом, приликом чега је оштећена тзв. радарска купола на носу авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана