Првобитна истрага о погибији македонског предсједника није задовољила

Aгенције
Првобитна истрага о погибији македонског предсједника није задовољила

Скопље - Предмет нове истраге пада авиона македонског предсједника Бориса Трајковског биће оператер који је тада управљао потребама за авиопревоз Владе Македоније и тамошња Дирекција за цивилно ваздухопловство, а у БиХ средства навигације и примијењене процедуре на Аеродрому у Мостару, као и мјесто несреће, најавио је главни истражилац Омер Кулић.

Према његовим ријечима, првобитна истрага није била задовољавајућа јер је завршена у веома кратком року, за непуна два мјесеца.

“Током истраге биће урађена симулација цијелог лета истим типом авиона, онако како се догодило за вријеме несреће”, рекао је Кулић.

Он је најавио да би нова истрага о авионској несрећи трајала између шест мјесеци и годину дана, те да је формиран петнаесточлани међународни тим од експерата из БиХ, Хрватске, Србије и Македоније.

“Нова комисија неће утврђивати кривицу и одговорног лица, већ чињенице и како је дошло до несреће. Да ли у тој несрећи постоји одговорно лице или лица и да ли ће бити процесуирани, о томе ће одлучити тужилаштво”, рекао је Кулић на конференцији за новинаре у Скопљу.

Истрага о паду авиона “кингер” поново је отворена на захтјев Македоније, а након прикупљених допунских доказа македонског Министарства унутрашњих послова.

Комисија за испитивање узрока несреће, коју је раније формирао Савјет министара БиХ, закључила је да је узрок пада авиона била “процедурална грешка пилотске екипе у фази слијетања на мостарски аеродром, која је довела до тога да авион удари у брдо”.

У првобитној истрази, Тужилаштво БиХ за авионску несрећу код Мостара у којој су погинули Трајковски, шест чланова делегације и два пилота, никога није оптужило, јер је истрага показала да нема елемената за покретање кривичног поступка.

Македонска Влада је, незадовољна извјештајем, формирала новим тим експерата који је у протеклих шет година радио на прикупљању доказа. Након нових сазнања, влада у Скопљу затражила је од БиХ да поново отвори истрагу.

Авион македонске владе у коме су се налазили предсједник Македоније Борис Трајковски, савјетници из његовог кабинета Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског МИП-а Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, као и пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски, пао је 26. фебруара 2004. године у атару села Ротимље код Мостара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана