Први случајеви Западног Нила забиљежени и у Хрватској

Мондо.ба
Први случајеви Западног Нила забиљежени и у Хрватској

Први случајеви Западног Нила забиљежени су у Хрватској.

Обољеле су двије особе с подручја Сиска и Петриње, а сумња се да постоје још десетине заражених. Епидемиолози поручују да разлога за панику нема, али има за опрез, јер овај вирус може бити врло опасан по здравље.

"Имамо два пацијента који су обољели од грознице Западног Нила, код њих је развијен менингоенцефалитис, што је веома ријетко. Кад гледате ову болест, морамо казати да 70 до 80 обољелих нема никаквих тегоба", објаснио је Инослав Бркић, епидемиолог и директор Завода за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније, пише Дневник.хр.

"Било тко да има какве симптоме: осип, болове у мишићима – што личи на љетну грипу – нека се јави свом лијечнику. Дефинитивно мора бити обрађен. Болести има свугдје по свијету и гдје год има птица и комараца бит ће ове болести", додао је.

Подручје Сиска и Петриње третираће се и ларвицидно и адултицидно. "Подузимамо према упутама све потребне мјере", напоменула је градоначелница Петриње Магдалена Комес.

Подсјећамо, у Србији је први случај овог вируса пријављен у јулу, а до сада је потврђено 14 обољелих.

Важна је превентива

Гардероба дугих рукава и ногавица је добра заштита, а на откривене дијелове тијела треба наносити репеленте. Такође би требало да боравимо у климатизованим просторијама, јер су ту прозори затворени, па комараца у њима и нема.

За физичко спрчавање уласка комараца у просторију, корисни су комарници на вратима и прозорима.

Исто тако је важно обратити пажњу на воду која се задржава, на примјер у саксијама. Особе које имају куће са двориштем би требало да празне посуде у којима се вода задржава, јер је то одлична подлога за размножавање комараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана