Први састанак експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије

Agencije
Први састанак експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије

Експертски тимови Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве одржаће данас први састанак о спорним одредбама Закона о слободи вјероисповијести.

Потпредсједник црногорске Владе Зоран Пажин рекао је да ће дијалог бити усредсређен на чланове Закона о слободи вјероисповијести који се односе на имовинско-правна питања.

- Вјерујем да се уважавањем аргумената противне стране, толеранцијом и стрпљењем може доћи до рјешења које ће релаксирати постојећу ситуацију - оцијенио је Пажин и нагласио да политику треба оставити по страни.

Он је рекао да је "црвена линија" Устав Црне Горе и потреба да сви грађани без обзира на националност или вјеру буду равноправно третирани, "да не буде нити привилегованих нити дискриминисаних у том односу између државе и вјерских заједница".

- То је оно на чему ћемо ми инсистирати, али врло смо отворени да чујемо аргументе друге стране и да имамо став уважавања према аргументима друге стране - нагласио је Пажин.

Из Митрополије црногорско-приморске саопштено је да Закон радикално дерогира и суспендује основне и минималне стандарде у погледу колективног аспекта остваривања права на слободу вјероисповијести.

Из Митрополије су упозорили на, како је наведено, честе и радикално антицрквене јавне наступе највиших државних званичника, "који неправедно оптужују Цркву за наводну антидржавну дјелатност и подложност утицајима изван Црне Горе, што су ноторне неистине".

- То није добра атмосфера за разговор. Надамо се да ћете са своје стране учинити све што је потребно да се спријечи наставак таквог заоштравања са стране државе - поручио је митрополит Амфилохије у писму предсједнику Владе Црне Горе Душку Марковићу.

Владу ће у разговору представљати Пажин, који је и министар правде, професор Правног факултета у Подгорици Небојша Вучинић, декан Правног факултета Анета Спаић, шеф кабинета предсједника Владе Драгољуб Булатовић, адвокат Никола Мартиновић и дипломирани правник Срђан Спаић.

У експертском тиму за преговоре у име Цркве су координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић и чланови Савјета Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке - адвокати Драган Шоћ, Зоран Лазаревић и Дамјан Ћулафић, као и Владимир Лепосавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана