Први резултати истраге енергетског колапса у региону: Ево како је дошло до квара

ГС
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Регионална хаварија у електроенергетском систему, која је 21. јуна довела до нестанка струје у скоро цијелој Црној Гори, дијеловима Хрватске, Босне и Херцеговине и Албаније, настала је након испада два далековода у размаку од 13 минута, објавила је Европска мрежа оператора преносног система електричне енергије (ЕНТСО-Е).

"Истраге које су до сада спроведене су довеле до сљедећег низа догађаја: У 12:09х 400 кВ далековод Рибаревине - Подгорица 2 у Црној Гори је искључен због кратког споја. Након овог квара, оптерећење неколико других линија је повећано без стварања преоптерећења мреже и без проблема са напоном или фреквенцијом. У 12:22х, 400 кВ далековод Земблак - Кардиа између Албаније и Грчке је искључен због кратког споја. Оба догађаја искључења су резултирала инцидентом са неколико повреда система у смислу оптерећења линија и напона. Након овог другог искључења, напон у југоисточном дијелу континенталног европског електроенергетског система је почео брзо да пада", саопштио је ЕНСТО-Е, пишу Вијести.

У 12:24 часова, како су додали, због наставка пада напона у региону, неколико далековода се искључило један за другим због заштите од превисоког напона и прејаких струја, што је изазвало одвајање система.

"Каскадно искључење далековода брзо је довело до пада напона и прекида напајања електричном енергијом у погођеном подручју. Напони су наставили да падају до нуле, док су са друге стране линије раздвајања враћени у нормалу", објавио је ЕНТСО-Е након састанка заједничког Експертског панела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана