Први радни дан предсједнице Колинде Грабар-Китаровић

B92
Први радни дан предсједнице Колинде Грабар-Китаровић

Загреб - Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић ступила је на дужност.

Предсједницу, која је и врховни командант Оружаних снага, на Пантовчаку је дочекала постројена Почасно-заштитна јединица, коју је обишла уз "Поздрав домовини", пише агенција Хина.

Она је започела први радни дан у вили "Загорје", гдје у канцеларији не сједи за радним столом за којим је сједио њен претходник Иво Јосиповић, већ користи сто за којим је радио први хрватски предсједник Фрањо Туђман.

"Јутарњи лист" пише да ће хрватска предсједница дио првог радног дана посветити бранитељима, који мјесецима штрајкују, јер сматрају да су им угрожена права, а намјерава и да донесе одлуку о оснивању савјета за бранитеље.

Лист пише и да је дошло до промјена на службеној веб страници predsjednik.hr, у чијем је називу додато "предсједница републике", гдје је Грабар-Китаровићева објавила своју биографију, а Иво Јосиповић пресељен је у рубрику - "Бивши предсједници", преноси Б92.

Она је у биографији, између осталог, написала да су "Домовински рат и жртве бранитеља темељ на којем жели наставити да гради бољу Хрватску".

Иво Јосиповић синоћ је и званично предао дужност Колинди Грабар-Китаровић и њој је предсједнички мандат званично почео у поноћ.

У другом кругу предсједничких избора у Хрватској, Грабар-Китаровићева је побиједила Јосиповића, који се кандидатовао за други мандат и тако постала прва предсједница у хрватској историји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана