Први пут послије четири године заједно у Јасеновцу

Танјуг
Први пут послије четири године заједно у Јасеновцу

ЗАГРЕБ - Премијер Андреј Пленковић најавио је да ће наредне седмице, 22. априла, бити одржана комеморација код Каменог цвијета на спомен гробљу у Јасеновцу, а загребачки Јутарњи лист пише да ће то након четири године бити прво заједничко обиљежавање, којем ће присуствовати државни врх и представници жртава.

Након пуне четири године на комеморацији ће се заједно наћи премијер, предсједник Зоран Милановић, шеф сабора Гордан Јандроковић, као и представници жртава страдалих у Јасеновцу, једном од највећих злочина који се догодио у Хрватској током Другог свјетског рата.

Позивајуци се на своја сазнања, лист пише да би детаљи комеморације требало да се договоре у понедјељак, али је извијесно, кажу, да ће у Јасеновцу бити премијер, предсједник Сабора Гордан Јандроковић, предсједник Републике, председник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац, представници Координације јеврејских општина, Савеза антифашиста и антифашистичких бораца, као и Рома.

Загребачки дневник подсјећа да у мандату бивше предсједнице Колинде Грабар Китаровић такве заједничке, државне комеморације нису биле могуће.

Након што се у самом Јасеновцу нашла спомен-плоча ХОС-а, чији заштитни знак је усташки поклич “за дом спремни” И генерално због друштвене климе у којој су се умањивали или негирали усташки злочини Срби, Роми, Јевреји и антифашисти су одбили да присуствују заједничким комеморацијама.

Тако је Грабар Китаровић у Јасеновац одлазила у тајности и сама.

Комеморације су се у Јасеновцу најпије одржавале у двије, а потом и у три колоне.

Засебно би то учинила бивша предсједница, засебно представници жртава, а засебно премијер и предсједник сабора.

Јутарњи констатује да је очигледно да је промјена у Кабинету предсједника Зорана Милановића био један од предуслова да се један од највећих злочина почињених у Хрватској током Другог свјетског рата поново обиљежи на достојанствен начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана