Први представник хрватске Владе на комеморацији изразио згроженост злочином

Срна
Први представник хрватске Владе на комеморацији изразио згроженост злочином

ЗАГРЕБ - Потпредсједник хрватске Владе Борис Милошевић, први представник хрватске Владе који је дошао на комеморацију убијеним члановима породице Зец, изразио је згражавање према страшном злочину у којем је прије 29 година убијена скоро цијела једна породица искључиво из етничких мотива, само зато што су били Срби.

“Тај је злочин страшан јер је убијена дванаестогодишња дјевојчица, јер су убице ослобођене иако су признале злочин, а страшно је и што је Загреб био његово поприште”, рекао је Милошевић на комеморацији на Сљемену коју годинама на данашњи дан организују Антифашистичка лига, Центар Документа и Иницијатива младих за људска права.

Милошевић, који је члан СДСС-а, упитао је како је могуће да се такав злочин догодио, “да је правна држава пала на испиту”.

Он је поручио да је данашњи датум прилика да Хрватска као друштво и држава преиспита свој однос према оваквим злочинима, али и однос према дјеци српске националности која пречесто носе на својим плећима претешко бреме ратног насљеђа, преносе хрватски медији.

Милошевић је истакао да би Загреб Александри Зец могао додијелио споменик или улицу, а на том је трагу и Иницијатива младих за људска права која је прије неколико година поднијела захтјев да трг на Трешњевци, градској четврти гдје је живјела породица Зец, понесе Александрино име као, како кажу, трајна успомена и опомена.

Из ове иницијативе истичу да на тај њихов захтјев до данас нема одговора.

“Ова земља није нашла снаге да процесуира овако евидентан злочин”, рекао је предсједник Антифашистичке лиге Зоран Пусић.

Уз обраћање представника Антифашистичке лиге овогодишњу комеморацију обиљежио је мултимедијални умјетник Иван Марушић Клиф, који је на локалитету Адолфовац поставио умјетничку аудио-видео-инсталацију, а у програму је учествовала и пјесникиња Моника Херцег.

Данас се навршило 29 година од бруталног убиства српске породице Зец из Загреба, коју су ликвидирали припадници Специјалне јединице хрватског МУП-а, тзв. “мерчеповци”.

Они су 7. децембра 1991. године убили Михајла Зеца /38/, његову супругу Марију /36/ и њихову дванаестогодишњу кћерку Александру. Преживјели су Гордана и Душан Зец, који су се сакрили у кући и тако измакли убицама њихових родитеља и сестре.

Убице никада нису одговарале за тај злочин, иако су га признале неколико дана касније пред истражним судијом. Признање је проглашено неважећим, јер је узето без присуства адвоката.

Породица Зец била је имућна српска породица у Загребу. Михајло Зец био је успјешан загребачки месар, а његова супруга Марија држала је кафић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана