Проваљена и опљачкана црква код Дрниша

Глас Српске
Проваљена и опљачкана црква код Дрниша

ШИБЕНИК - Протојереј-ставрофор Здравко Тепић пријавио је полицији да је црква Светог Јована у Баљцима код Дрниша у недјељу проваљена и опљачкана, објављено је на сајту Далматинске епархије Српске православне цркве.

У саопштењу се наводи да су непознати пљачкаши насилно провалили у храм и однијели црквени инвентар. Полиција је саопштила да је одмах по пријему информације у недјељу обавила увиђај на лицу мјеста, а за починиоцима се трага.

Црква у Баљцима је подигнута 1730. године, а вјерници поријеклом из тог планинског мјеста код Дрниша, настањени широм Србије и свијета, обновили су је 2006. У тој акцији посебно се истакао познати српски кошаркаш Драган Тарлаћ. Он је за заслуге за Епархију далматинску добио Орден Светог Саве, којим га је одликовала Српска православна црква, а владика далматински Фотије именовао га је за предсједника хуманитарног фонда "Никодим Милаш" при тој епархији.

Хулигани су прошлог мјесеца у селу Вариводе код Кистања развалили спомен-обиљежје страдања девет цивила српске националности, који су убијени 28. септембра 1995. године.

Поломљен је споменик у облику православног крста, а оштећена је и плоча са именима страдалих. Спомен-обиљежје је подигнуто као знак сјећања на побијене старце српске националности, које су те 1995. године, мјесец и по послије завршетка акције хрватске војске под називом "Олуја", убили још увијек непознати починиоци обучени у одоре Хрватске војске.

Сињ

Протеклог мјесеца на православној цркви у Сињу осванули су увредљиви неоусташки графити, а Епархија далматинска Српске православне цркве оцијенила је да је ријеч о пријетњи и притиску на малобројне Србе у сињском крају.

Недавно обновљена сињска црква у потпуности је ишарана натписима "Србе на врбе" и "За дом спремни", са датумом проглашења Независне државне Хрватске (НДХ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана