Против „зловољног“ судије покренут дисциплински поступак

Танјуг
Против „зловољног“ судије покренут дисциплински поступак

ЗАГРЕБ - Против судије Општинског суда у Цриквеници Антона Хлача покренут је дисциплински поступак зато што је на неколико мјесеци одложио рочиште уз образложење да га је “спопала зловоља” када је видео своју платну листу за март.

О исходу дисциплинског поступка одлучиће Државно судско вијеће које прво мора да добије захтјев за покретање поступка, а како јавља Дневник хрватске Нове ТВ, за одлуку ће бити потребно неколико дана.

Наводе да судија Хлача јуче није хтио да се оглашава поводом покретања дисциплинског поступка јер још није познато која казна је затражена.

Он је у телефонском разговору за Нову ТВ рекао да још не зна на чему је.

Овај случај који је прошле седмице био у центру пажње хрватске јавности коментарисао је и премијер Андреј Пленковић.

-Људи настоје да буду ефектни. Он је мислио да је то ваљда ефектно. Шта бих ја сад требало да кажем? Да ми је мала плата па нећу да држим сједницу владе? То није шала – казао је Пленковић.

Наводи се да би судија Хлача могао бити кажњен укором, новчаном казном до једне трећине плате у периоду од једног до дванаест мјесеци или разрешењеј с дужности.

Због плата судија и пријетњи бијелим штрајком састали су се раније министар правосуђа Иван Маленица и предсједник Врховног суда Радован Добронић. Судије траже повећање у износу од 1300 евра, а министар нуди 300, па ће преговори бити настављени сутра, пренио је хрватски портал Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана