Против ћирилице преко 20.000 људи

Танјуг
Против ћирилице преко 20.000 људи

Загреб - Скуп против увођења ћирилице у Вуковару на загребачком Тргу бана Јелачића завршен је око 14 часова, без инцидената. Окупило између око 20.000 и 25.000 грађана.

Загребачка полиција је саопштила да су двије особе приведене због паљења бакљи, а једна због непосједовања личне карта, али да није било потребе за другим интевенцијама. Организатори скупа из Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који окупља углавном удружења ратних ветерана, тврде да је се окупило више од 40.000 грађана.

Скуп је одржан под слоганом "Не ћирилици у Хрватској".

Представници Штаба затражили су од владе да Вуковар хитно прогласи градом посебног пијетета у којем никада не треба да буде уведен српски језик и писмо.

"Противимо се насилном увођењу ћирлице у наш прелепи Вуковар", поручио је са говорнице предсједник Штаба Томислав Јосић, који је прекидан скандирањем "Вуковар, Вуковар".  

Он је поручио да представници власти неће бити добродошли у Вуковар на дан обиљежавања жртве Вуковара уколико тај град не буде проглашен мјестом посебног појетета и изузет од увођења двојезичности.

Јосић је такође поручио да више неће организовати протесте, попут фебруарског у Вуковару и данашњег у Загребу, али да ће позвати ветеране на скидање двојезичних плоча уколико власт остане при ставу да ће их поставити. Он је више пута позвао на миран и достојанствен скуп.

Уз скандирање 'Вуковар, Вуковар' окупљени су узвикивали и 'Бандо црвена', и звиждали на помињање имена представника власти, као и посланика у Сабору Милорада Пуповца из Самосталне демократске српске стране.

Није, међутим, било масовнијих и значајнијх националистачких повика, једино понеки појединачки узвик "За дом".

Ораганизатори протеста су такође тражили ревизију пописа становништва, јер не вјерују да у Вуковару живи више од трећине становника српске националности како је то показало посљедњи попис.

Према закону, мањински језик и писмо могу бити уведени у званичну употребу уколико у некој локалној заједници живи више од 33 одсто припадника неке националне мањине.

На Тргу је била постављена велика бина, на којој су се налазили транспаренти са натписима "Хрватски Вуковар за Хрватску, 'не' ћирилици у Хрватској".

Неки учесници су носили фотографије генерала Анте Готовине, а на штандовима на главном градском тргу продаване су мајце с његовим ликом, као и са натписима "Не ћирлици у Вуковару".

Из Вуковарско-сријемске жупаније је дошао посебан воз са учесницима скупа, а из градова широм Хрватске организован је превоз аутобусом за оне који су жељели да присуствују скупу.

Окупљени су носили хрватске заставе и заставе својих ратних јединица, а многи су били обучени у ратне униформе.

У склопу програма наступао је и контроверзни хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон чији је излазак на бину дочекан овацијама и бакљама.

На скупу су пуштани тонски записи посљедњег извјештаја о гранатирању Вуковара 1991. ратног репортера Синише Главашевића који је убијен и касније ексхумиран из масовне гробнице на Овчари.

Хрватски портали пренијели су саопштење Грађанске иницијативе која је критиковала протесте против ћирлице и оцијенила да организација таквих протеста "враћа у мрачни дан 25. априла 1941. када је Анте Павелић, поглавник тзв. Независне Државе Хрватске потписао Законску одредбу о забрани ћирилице".

Упркос противљењу неких ветеранских удружења и десних странака и удружења, из Владе су више пута поручили да ће држава поштовати Уставни закон о правима националних мањина који омогућава примену двојезичности у Вуковару с обзиром да према посљедњем попису у том граду живи више од трећине грађана српске националности. Премијер

Зоран Милановић најавио је да ће двојезични натписи бити постављени послије локалних избора у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана