Протести у више градова Црне Горе, забрањена “литија баркама”

Танјуг
Протести у више градова Црне Горе, забрањена “литија баркама”

ПОДГОРИЦА - Вечерас су у више градова Црне Горе поново одржани протести грађана због спорног Закона о слободи вјероисповести, који Српска православна црква оцјењује као напад на њу и њену имовину.

Грађани су се окупили у Подгорици, Бару, Бијелом Пољу, Жабљаку...

У Подгорици грађани су и вечерас кренули смаоиницијативно у протестну шетњу, а њима су се придружили и грађани Куча, који су пјешице дошли у главни град. Они носе заставе Црне Горе, Србије и СПЦ.

Свештенство је позвало грађане да изађу на изборе и гласају за светиње.

Окупљени су скандирали ”Не дамо светиње”, и пјевали  пјесме о Косову и “Устала је Црна Гора”.

У Бару је организована протестна колона аутомобила, такозвана ауто-литија, на којој су се окупили грађани који су устали против усвојеног Закона о слободи вероисповести, пишу Вијести.

Раније данас, у Бару је требало да буде организована “литија баркама”, али је полиција са више пловила зауставила недозвољено окупљање.

Протестна шетња је вечерас организована и на Жабљаку и у Бијелом Пољу.

Према актуелним мјерама, подсјећају Вијести, усвојеним у циљу спречавања ширења вируса корона у Црној Гори, јавна окупљања се ограничавају на максимално 40 особа на отвореним јавним мјестима, а на 20 особа у затвореним, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра.

Ношење заштитних маски на отвореном и у затвореном обавезно је на цијелој територији Црне Горе, укључујући и дјецу старију од седам година, осим на плажама и у националним парковима под условом придржавања физичке дистанце и раније прописаних мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана