Протести испред мађарских амбасада у Сарајеву, Београду, Скопљу

Агенције
Протести испред мађарских амбасада у Сарајеву, Београду, Скопљу

Сарајево, Београд, Скопље - Око двијеста свећа гори вечерас испред амбасаде Мађарске у Београду. Грађани паљењем свијећа и полагањем цвијећа упутили протест Мађарској због начина опхођења према избеглицама са Блиског истока.

Истовремено, с истим циљем окупили су се и грађани Сарајева испред мађарске амбасаде у Сарајеву, такође, истовјетан скуп одржава се у Скопљу.

Наиме, двадесетак грађана спонтано се окупило вечерас испред сједишта Амбасаде Мађарске у Сарајеву како би одали почаст страдалим избјеглицама и осудили понашање те земље према овој рањивој категорији људи.

Скуп је осигуравала полиција која није дозволила окупљенима да око сједишта Амбасаде у Сарајеву да поставе бодљикаву жицу, што им је био првобитни план.

Умјесто тога симболично су ову жицу поставили преко пута зграде у сарајевском насељу Грбавица, те запалили свијеће за душе оних који су на путу према бољем сутра изгубили своје животе, али и у знак подршке онима који су приморани да бјеже из својих домова у борби за голи живот.

Окупљени грађани у Београду њих око 50, поређало се око зграде у Крунској на Врачару.

Активисти и волонтери који помажу мигрантима у Београду, на овај начин исказују свој протест због политике Владе у Будимпешти према избјеглицама.

Грађани који су се окупили испред амбасаде полажу упаљене свеће са друге стране улице, а међу присутнима је и велики број деце.

Упркос лошем времену, грађани мирно стоје и разговарају уз музику специфичну за крајеве из којих су избјегли људи, а коју су пустили преко разгласа.

На месту које је предвиђено за паљење свијећа стоји натпис: "Господине Орбане, где су Ваше европске вриједности".

У међувремену мађарске власти попустиле су притиску и дозволиле трансфер избјеглица и миграната са Блиског истока преко те земље. Аустрија и Њемачка отвориле су своја врата избјеглицама које су само дио највеће хуманитарне кризе коју је Европа видјела још од распада Југославије.

Ипак, Мађари су на граници са Србијом поставили ограду са бодљикавом жицом и донијели закон према којем је њено резање или било какво уклањање кажњиво.

Након што је мађарски премијер Виктор Орбан изјавио да је спреман градити ограду и на граници Мађарске и Хрватске, гласноговорница Европске комисије Натасха Бертауд поручила је да би таква ограда између двију држава чланица ЕУ била "у најмању руку непожељна", али није јасно одговорила да ли би била и нелегална.

Заступник у Европском парламенту Тонино Пицула закључио је да Орбанове изјаве уносе немир у међународне односе, те истакао да, ако тако наставе, Европа неће имати другог избора него озидати Мађарску, у политичком смислу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана