Протест због Закона о амнестији

Taнјуг
Протест због Закона о амнестији

Подгорица - Неколико десетина грађана протестовало је испред зграде парламента у Подгорици да би апеловали на посланике да не гласају за владин Приједлог закона о амнестији.

Тај Приједлог предвиђа да помиловањем буду обухваћени и осуђени за тешка убиства, а протестовали су угавном чланови породица жртава убистава. У апелу, који је посланицима подијелила Славица Шћекић, сестра убијеног полицијског инспектора Славољуба Шћекића, они су позвани да "не чине нови злочин".

- Посланици Црне Горе, породице жртава и грађани апелују на вас да не усвојите приједлог владе да се лицима осуђеним за кривично дјело тешко убиство одобри помиловање. Починићете нови злочин, ако усвојите амандмане владе. Породице жртава апелују на вас да не дозволите да нам поново убијају наше синове и браћу, наведено је у апелу посланицима.

Данијела Павићевић, сестра убијеног директора "Дана" Душка Јовановића, казала је да Влада Црне Горе својим чињењем показује да је благонаклона према најсуровијим убицама и криминалцима.

- Питам оне посланике који ће подићи своју, до тада "неупрљану" руку како би омогућили да нечији зли наум добије и правну верификацију, чему онда сврха кажњавања и пажљиво одмјеравање казне, ако по нечијем налогу скупштинска већина та нејдела аболира и скраћује висину казне, навела је Павићевић у изјави за медије.

Влада Црне Горе утврдила је амандмане на Приједлог закона о амнестији, којима је предвиђено да се осуђене особе ослободе 20 одсто извршења казне затвора, као и да помиловањем буду обухваћени и осуђени за тешка убиства.

Приједлогом закон о амнестији, који је поднијела опозиционе Социјалистичка народна партија, првобитно је било предвиђено да особе које су већ биле помиловане то право више не могу користити, као и да не могу бити амнестиране особе које су осуђене за кривично дјело тешко убиство.

Око 300 осуђеника у затвору у Спужу штрајковало је глађу десет дана, тражећи да се амнестијом обухвате и осуђени за тешка убиства. Они су прекинули штрајк 26. јула након након што је Влада Црне Горе предложила да се амнестијом обухвате и осуђени за тешка убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана