Протест због ћирилице у Вуковару

Агенције, фото: index.hr
Протест због ћирилице у Вуковару

Загреб, Вуковар -- Неколико стотина грађана окупило се у Вуковару на протесту због намјере да у том граду буде службено уведена употреба српског језика и ћирличног писма.

Скуп су обезбјеђивале јаке снаге полиције. Протест је организовало Удружење ратника хрватског одбрамбеног рата, чији су представници од Владе тражили да одложи примјену двојезичности, а од Сабора мораторијум од 20 година на примјену двојезичности у Вуковару, пренели су локални медији.

Предсједник Удружења Петар Јањић рекао је да би увођење ћирлице значило "издају и понижења" свих вуковарских Хрвата и жртава рата у Хрватској, те да треба рећи "не увођењу ћирлице".

На скупу се, како наводе медији, чуло и више увредивих ријечи, а поручено је и да се у Вуковару може писати "и јапанским и кинеским, али не и ћирлицом". Онима који желе да користе то писмо поручено је да иду у Србију.

"У Вуковару је извршен екоцид, културоцид и геноцид. Зато рецимо ћирилици не у Вуковару", рекао је Јањић, који је осудио и прошлонедјељну посету премијера Зорана Милановића Београду.

Организатори протеста су изразили неповјерење у резултате прошлогодишњег пописа по којем Срби чине више од трећине становника у Вуковару, што им по закону омогућава равноправну употребу језика и писма. Због тога су тражили и ново утврђивање броја Срба у том граду.

Протест против увођења двојезичности у Вуковару најавио је и Штаб за одбрану хрватског Вуковара за 2. фебруар. Они су се, међутим, оградили од данашњег протеста.

Иначе, десничарска Хрватска странка права Анте Старчевић почела је данас у Загребу прикупљање пописа за десетогодишњи мораторијум на увођење српског језика и ћирличног писма у Вуковару. Сличну акцију та странка раније је почела и у Вуковару.

Према Уставном закону о заштити права националних заједница и мањина свака национална мањина која чине више од трећине становништва неке локалне самоуправе има право да на њеном писму и језику буду постављени јавни натписи и ознаке.

Према најновијем попису становништва, у Хрватској има око 20 општина и градова у којима припадници српске мањине чине више од трећине становништва, али се највећи отпор према ћирлици исказује у Вуковару и то од десничарских странака и ветеранских удружења.

Из Владе Хрватске, коју предводи Социјадемократска партија, више пута су поручили да ће плоче с двојезичним натписима бити постављене гдје год за то има услова, па тако и у Вуковару.

"Држава има своје институције, законе и оне који су одговорни да се ти закони спроводе", рекао је недавно у Вуковару министар управе Арсен Баук.

Представници Срба у Хрватској такође су више пута истакли да нема разлога за одлагање увођења двојезичности у Вуковару.

Градоначелник Вуковара Жељко Сабо позвао је раније грађане на достојанство и мир и поручио да ће се у Вуковару закон проводити. Он је, међутим, најавио да ће тражити да неке установе и институције на подручју Вуковара буду изузете од двојезичности попут Спомен дома и спомен подручја Овчара и Меморијалног гробља жртава из рата.

Досад се двојезичност у Хрватској поштовала углавном у Истри, па чак и тамо гдје Италијани не чине више од трећине становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана